Karácsonyi fűszerkeverék

Azaz a fahéj, a kardamom és a szegfűszeg. Sütemények, főételek, befőttek és forró italok ízesítői. Nevük hallatán kellemes meleg fények, bordó és arany színek, fűszeres illatok és ízek jutnak eszünkbe. Karácsony, szilveszter, hideg téli, gyertyafényes esték, havas nappalok ugranak be. De hova is tegyük őket pontosan?
A fahéj és izgalmas történelmi háttere 
 

Természetesen nagyon régóta ismeri az emberiség, úgy saccoljuk, hogy 2000 éve biztosan. A neve elárulja eredetét, valóban a fa kérgéről fejtik le ezt a vékonyabb, kemény, ízes, illatos „tekercset”. Három fajta van a köztudatban: ceyloni, kínai és malabári. A ceyloni Srí Lankán és a Maláj-szigetvilág egyik részében, a Szunda-szigeteken őshonos, ott vadon is nő, de természetesen termesztik is. Ezt használjuk mi is, melynek íze pikáns, megjelenése papírvékony, míg a kínai inkább Amerikában dívik, a csípősebb íz jellemzi és vastagabb is. Segíti az emésztést, jót tesz a szívnek, csökkenti a vérnyomást és a vércukorszintet. Nagymértékben viszont mérgező is lehet, a benne található olajok irritációt okozhatnak a szájban, a gyomorban – így csak olyan készítmények javallottak, amelyekből az ártalmas olajokat kivonták. Őrölt fűszerként nem valószínű, hogy túl tudjuk adagolni. 
 
Hozzánk már az 1400-as években eljutott, és mivel igencsak extrának számított, a gazdagok és kivételezettek étlapjára került fel először. Az angol, a francia és a portugál csapat cirka 300 éven át harcolt a fahéj kereskedelmi monopóliumának megkaparintásáért. Különleges volt és drága, ma viszont már egyáltalán nem az, szóval bátran kísérletezhetsz vele. 
 
A szegfűszeg és a halálbüntetés 
 

Ma már nem fenyeget senkit ilyen veszély, de a 18. században és előtte nem díjazták, ha valaki ki akarta csempészni az országból – a Maluku-szigetekről – a növényt. Ha kiderült a turpisság, valóban az életével fizetett a tettes. Azóta szerencsére kicsit másképp kezelik a szegfűszeg importját és exportját. A Maluku-szigetek egyébként Indonéziához tartozó csoport és körülbelül ezer szigetből áll. 1000. 
 
Nyilván az ókorban is ismerték, de most, a 21. században Madagaszkáron, Zanzibáron és Afrikában termesztik ezt a mirtuszfélét, amely felnőtt korában az úgy 15-20 méteresre növő fán virágzik. A fűszer ugyanis a bimbózó virágokból készül: ezeket szedik le, mielőtt még kinyílnának, pálmalevélbe tekerik és szárítják, míg be nem barnulnak. Át sem élhetik virágzásukat, cserébe utólag illatoznak és teszik izgalmassá ételeinket és italainkat. Savanyúságok, befőttek, sütik, borral készített húsok ízesítője. Virágából (mert azért persze fenn is marad bimbó a fán) szárítva cigarettadohányt tesznek különlegessé a hazájában. De nálunk is ismert a Kretek néven kapható indonéz cigaretta, melynek 40%-a szegfűszeg. 
 
Kardamom, a szívfűszer 
 

Nevében ennek is megvan a megfejtés, hiszen a kardia és az amomum szóból keletkezett, ami szívet és fűszert jelent. Ez azt is mutatja, hogy a szívünkre jó hatással van, a szívizom működését segíti, de jó az emésztésre, fejfájásra is. Ha rágcsálod, klassz lesz a leheleted, de a fogaidnak is jót teszel vele. 
 
A gyömbérfélék családjába tartozó fűszernövényt a magjai miatt szeretjük. Van zöld, fehér és fekete – a zöld és a fekete két külön nemzetség, a fehér a zöld áztatott verziója. Az Arab-tenger mellől származik, pontosabban a Malabár-partról. Több évezrede használták már ezt is eleink, vagyis az ott élők felmenői, erről írásos dokumentumok is vannak (szanszkritul). 
 
A zöld kardamomot inkább édességekbe tedd, de kávéba is kiváló. A fehéret világos ételekbe szokták tenni, hogy ne zavarja az összképet (például krémek, habok), de íze némileg gyengébb, mint zöld társának. A fekete pedig húsos ételek és zöldségek ízének megbolondítására való. A magokat likőrökbe, pácba teheted, az őrölt kardamomot pedig mindenbe, ahol nem szeretnéd rágcsálni: kávé, rizs, kenyér. 
 
Pesti Est-tipp: 
 

Vásárolhatsz illóolajokat is a fenti terményekből, melyekkel illatosíthatod a teret, ahol dolgozol, vagy egy könyvben merülsz el. Teheted teába is őket, de ha szeretsz főzni, válassz egy izgalmas receptet, és valósítsd meg magad! 
 
 
 
Szálka Sarolta
2019.12.17
|


Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.