Kedvenc helyek

Heti ötös – Adventi különkiadás: Nyálmentes karácsonyt!

Mint arról korábbi adventi összeállításaink is tanúskodtak, a karácsonyi könnyűzenei produktumok giccs- és geilfaktora többnyire egy baklavasziruppal nyakon öntött marcipán Bereczki Zoltánéval vetekszik.
Azonban korántsem eleve elrendeltetett, hogy rózsaszín pillecukrot hányjunk az ünnepi szerzeményektől, miközben Én kicsi pónim-figurák simogatják homlokunkat. Nézzük hát az antitézist, azaz öt karácsonyi dalt, melyet garantáltan megúszunk a diabétesz tünetei nélkül. 
 
The Pogues: Fairytale Of New York 
 
Jó, talán nem ez a szerzemény a legszemléletesebb példa az imént leírtakra, ám Shane MacGowan fizimiskája már önmagában megsemmisíti az angyalkás-száncsengős képzettársításokat. Ellenben látjuk lelki szemeinkkel, amint a Loch Ness-i szörny arcon csúszva araszol Betlehem felé, leheletétől pedig kipusztulnak a pálmafák. És bár a Pogues frontembere évtizedek óta hasonlóan pazar formában van, mint egy önkormányzati lakás a Hős utcában, a Fairytale Of New York mai napig az egyik legfeelingesebb karácsonyi dal. 
 

 
 
Dropkick Murphys: The Season’s Upon Us 
 
És hogy folytassuk a hasonló szellemiségű keltapunk vonalat: az sem lehet véletlen, hogy a Dropkick Murphys ünnepi szerzeménye igen ritkán csendül fel az anonim alkoholisták gyűlésein. Már puszta hallgatásától is olajban fuldokló, fekete pelinkánok reppennek fel májunkból, mely automatikusan katasztrófa sújtotta övezetté nyilváníttatik. Ez azonban mit sem változtat azon a tényen, hogy tökéletes szerzemény. 
 

 
 
Steel Panther: The Stocking Song 
 
A Steel Panther egy komplett karriert épített arra, hogy a glamrockballadákból felitasson minden nyálat, és – Ganxsta Zolee-hoz hasonlóan – csupán a szerelem akciórészére helyezze a hangsúlyt. Nos, nincs ez másként a Stocking Song esetében sem, mely akár az All I Want For Christmas Is You kvázi organikus változata. Szentimentális egyedeknek kiemelten javallott hallgatnivaló – a Tapló télapó vagy néhány Torrente-film mellé. 
 

 
 
Ramones: Merry Christmas (I Don’t Wanna Fight Tonight) 
 
Majd’ minden családban van egy emberi külsejű ufonauta, aki nem tudni, hogyan keveredett az adott közegbe, a legvalószínűbb forgatókönyv szerint egy napon rossz helyre ment haza az iskolából. Általános jellemzőjük, hogy a közös éneklés során elidétlenkedik a Mennyből az angyalt, rendre hülye arcot vágnak (netán bemutatnak) a családi fotókon, és csak azért hordanak fekete ruhát, mert nem létezik ennél sötétebb árnyalat. Nos, a Ramones – kimondva-kimondatlanul – nekik írta az ominózus dalt – és mi, a címzettek, nem győzzük eléggé megköszönni nekik. 
 

 
 
Mr. Garrison: Merry F*kin’ Christmas 
 
És ki mással is zárhatnánk az ünnepi összeállítást, mint a South Park mintapedagógusával, aki karácsonyi hitvallását ebben a politikailag halmozottan korrekt, kedves kis dalban foglalta össze. Mit is tehetnénk hozzá mindehhez, szóljon Garrison tanár úr jókívánsága minden kedves olvasónak! 
 

 
kirsch
2019.12.13
|


Játék
Ester Rada az élő bizonyíték rá, hogy jelentősen lerövidíthető az az időszak, amikor a kezdő zenész ötvenfős klubokban kényszerül játszani húsz fizető vendég előtt.
Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.