Soá

Budapest, Magyar Nemzeti Galéria, 2019. december 13. - 2020. március 1.
A Farkas István életművét példátlan gazdagságban bemutató Kihűlt világ című, 170 alkotást felvonultató tárlatot a Soá című kamarakiállítás egészíti ki a Nemzeti Galériában, amely a 75 évvel ezelőtti vészkorszak művész áldozatainak állít fájdalmas emléket.
A kiállítás egy művészeti múzeum eszközeivel segít szembenézni az európai civilizáció egyik legnagyobb traumaeseményével: a kiállítótérbe lépve egyszerre szembesülhetünk a múlt század meghatározó művészeinek alkotásaival és meggyilkolásuk tényével. A kiállításon megidézett művészek között van többek között Beck O. Fülöp, Farkas István, Fényes Adolf, Gelléri Andor Endre, Halász Gábor, Karácsony Benő, Radnóti Miklós, Rejtő Jenő, Szerb Antal és Szomory Dezső is.  
 
A befogadókra másként és másként hatnak Szomory Dezső, Szerb Antal és a többiek írásai, Fényes Adolf vagy éppen Ámos Imre és a többiek művei. De mindenkit inspirálhatnak az alkotásokban való elmélyedésben s egyúttal annak a rettenetes kettősségnek a feldolgozásában, hogy ezek a remekművek éppúgy az emberiség által megteremtett történelem részei, amiként Auschwitz is az volt. 
 
|
(4 kép)


Közlemény Budapest, 2020.03.12. A 2020. március 11-i kormányrendelet következtében a Pesti Est mind a nyomtatott, mind az online működését leállítja. A kialakult helyzet és a kormány döntése alapvetően befolyásolja az üzleti működésünket, emiatt kénytelenek vagyunk leállni a lapkiadással. Az elmúlt közel 30 év alatt ez lesz az első olyan hét, amikor a Pesti Est nem jelenik meg. Olvasóinkat arra kérjük, hogy tájékozódjanak – mind a hazai, mind a külföldi médiából – a koronavírussal kapcsolatos hírekről! Ehhez szeretnénk segítséget nyújtani, és kezdetnek ezeket weboldalakat ajánljuk az információszerzésre: angolul: theguardian.com németül: www.spiegel.de spanyolul: elpais.com franciául:  lemonde.fr Kedves olvasóink, arra szeretnénk kérni titeket, hogy tartsuk be az óvintézkedéseket, segítsük egymást abban, hogy a vírus terjedését lelassítsuk, és vigyázzunk egymásra, gondolkodjunk józanul. Hiányozni fogtok. Viszmeg Krisztina Lapigazgató
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.