Bemutatták Susan Sonntag egyetlen drámáját a kolozsvári Magyar Színházban

A Kolozsvári Állami Magyar Színház Porogi Dorka rendezésében mutatta be december 14-én Susan Sonntag egyetlen, Alice az ágyban című színművét.
Az előadás rendezője elmondta, hogy amikor rátalált a darabra, nem gondolta, hogy talál olyan bátor színházat, amely örülne egy ilyen produkciónak.  
A premiert megelőző sajtótájékoztatón Visky András a színház művészeti vezetője elmondta, hogy ezzel az előadással zárul a fiatal rendezők számára meghirdetett projektsorozat.
A Kolozsvári Állami Magyar Színház 2017-ben hirdetett pályázatot fiatal rendezőknek, hogy a pályakezdő színházi alkotóknak lehetőséget biztosítson a kibontakozásra. A négy kiválasztott projekt a 2019-es év folyamán valósult meg, 21 fiatal alkotó – rendezők, tervezők, dramaturgok, zeneszerzők, koreográfusok – vett részt az előadások létrehozásában. 
 
Porogi Dorka, az Alice az ágyban rendezője a szombati bemutató kapcsán így fogalmazott: „Susan Sontag színműve egy állapot kinagyítására törekszik. Ezt jelzi az előadás címe is. Milyen az, mikor nem engedelmeskedik a testünk, bármennyire is határozottak vagyunk. De mi Alice betegsége? Aki megnézi az előadást, annak magának kell megválaszolnia ezt a kérdést.”
 
A címszerepet jásztó Kézdi Imola számára az volt fontos, hogy a főszereplőt ne egy depressziós embernek mutassa be, inkább játékosságból próbálta megközelíteni az általa játszott figurát: „A dráma nagyon rétegzett, rengeteg titok van az egyszerű mondatok mögött. Az egyszerű közlés tudja igazán a befogadó lelkét megkarcolni.” 
(MTI) 
2019.12.22
|


Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.