heti ZÖLD – Újévi fogadalmak

Miközben karácsony előtt szatyrokkal és dobozokkal megrakodva tülekedünk az utcán és a plázák folyosóin, valószínűleg sokan elgondolkodunk azon, vajon meddig tarthat még az emberiség nagy vásárlási haláltánca. Sopánkodunk, hogy más sem folyik a tévéből, rádióból internetről, mint hogy vásárolj olcsóbban, többet, kedvezményesen, hűségpontokkal, akciósan! De azért vásárolunk. Ezért van egy tippünk az újévi fogadalomra.

Mit tesz a Pesti Est a környezetért?

 

A Pesti Est belívei és a borítója, sőt a lelőhelyeken felállított állványai is újrahasznosított anyagokból készülnek, például rongyokból.

 

A szerkesztőségben szelektíven gyűjtjük a szemetet.

 

A fűtést éjszakára kikapcsoljuk, energiatakarékos égőt használunk

 

Használt irodabútornál ülünk, és használt számítógépekkel dolgozunk.

 

Használt nyomtatót bérlünk, és újrahasznosított papírra nyomtatunk.

 

Munkatársaink biciklivel, gyalog (már aki megteheti) vagy tömegközlekedéssel járnak dolgozni. Aki pedig sokat autózik, az hibrid és elektromos autót használ.

 

És persze a szerkesztőségben nálunk is egyre gyakoribb téma a klíma- és környezetvédelem. Nemcsak az aktuális sorozatokat vitatjuk meg, de megosztjuk egymással tapasztalatainkat, hogy ki hogyan tud környezettudatosabban létezni a városban.

Először arról akartunk írni, hogy kivételesen megfogadhatnánk, ezentúl kevesebbet vásárolunk. Azután, ahogy az ilyenkor lenni szokott, elkapott minket a fogaskerék, és az iszonyatos túlfogyasztás témáját körüljárva újabb és újabb fogalmak jöttek: a pazarlás, a szemetelés, az ökológiai lábnyom, az üvegházhatás és társaik. Ezért elhatároztuk, hogy nemcsak a vásárlásról szeretnénk beszélni, hanem indítunk egy kis rovatot heti ZÖLD címmel, amelyben más és más környezetvédelmi témát érintünk, hiszen minden mindennel összefügg. Gyerekeseknek és gyerekteleneknek szánjuk, kicsiknek és nagyoknak, szóval mindenkinek. Tippeket adunk, hogyan tudtok/tudunk közösen és végre aktívan foglalkozni ezzel a most már halaszthatatlan feladattal. Mert tényleg eljött az idő, hogy valóban tegyünk is valamit: már nem csak kellene, máshogy KELL csinálni! 
 
Tájékozódj, beszélgess! 
 
Segítséget kapsz ehhez is, csak vedd a fáradtságot, nézz körül, érdeklődj! Az interneten rengeteg csoport, társaság, szervezet foglalkozik azzal, hogy segítsenek a környezettudatos életvezetésben. Apropó fáradtság! heti ZÖLD rovatunkban olyasmit fogsz olvasni, amiért egy kicsit többet kell tenned, vagy éppen hogy nem tehetsz már meg dolgokat. Egyvalami biztos: környezettudatosan élni odafigyeléssel, ráfordítással, lemondással lehet. De muszáj. Sajnos már nem a megelőzés, hanem az orvoslás korát éljük, ami mindig fájdalmasabb. De legalább vállon veregetheted magad, hogy te megteszel mindent, ami tőled telik.  
Mert nem dughatod tovább a fejed a homokba, hiszen nagyon is jól tudod, mi folyik a világban, amiben te is élsz, részese vagy, áldozata, de elkövetője is. Hadd idézzük William Wilberforce-t, aki egyszer régen elég sokat tett az emberiségért: „Dönthetsz úgy, hogy elfordítod a fejed, de soha többé nem mondhatod, hogy nem tudtál róla.” 
 
Mi legyen az újévi fogadalmad? 
 
Szóval mi lenne, ha az lenne az újévi fogadalmad, hogy végre nemcsak beszélsz róla, hanem elkezdesz észszerűbben, környezettudatosabban élni. És kivételesen azt is megfogadnád, hogy be is tartod a fogadalmad. Nem lehet mindig csak panaszkodni, hogy ez is rossz, az is rossz, az emberek, a cégek, a multik, a politikusok, meg mindig mások a hibásak. Ne morogj, VÁLTOZTASS a szokásaidon! És MOST kezdd el! 
 
Első heti ZÖLD
 
Az első heti ZÖLD ötletünk – okulva a karácsony előtt ránk zúdított termékcunamiból – hogy már most gondold át a jövő évi ünnepi vásárlást. Van pár tippünk ehhez. Beszélgessetek erről a családban, és ki fog derülni, hogy mindenkinek csak nyűg a karácsonyi vásárlás. Sokszor erőltetett, unalmas és felesleges dolgokat veszünk egymásnak. Találjatok valami hozzátok illő megoldást! 
 
Például húzzátok ki egymás nevét, mint az iskolában, és mindenki csak egyvalakinek adjon és egyvalakitől kapjon ajándékot. Így megmarad az ajándékozás öröme, ráadásul egy emberre sokkal több energiád és ötleted marad.
 
Vagy beszéljétek azt meg, hogy karácsonykor egyáltalán nem ajándékoztok. Legyenek a születésnapok bőségesebbek. Inkább találjatok ki olyan programot karácsonyra, amivel tartalmasabban tölthetitek el az ünnepet. Játszatok, beszélgessetek, menjetek el együtt valahová!
 
Ha mindenképpen ajándékozni akartok, adományozzatok a rászorulóknak. Az igazán ajándék lesz.
 
Vagy ne tárgyakat, tucattermékeket vásároljatok egymásnak, hanem ajándékozzatok kulturális és szabadidős programokra jegyeket, bérleteket. (Persze szerintünk azért a gyerekeket ne fosszátok meg a több ajándék örömétől, de mondjátok el nekik, hogy ti, felnőttek, miért döntöttetek így.)
 
És addig kell ütni a vasat, amíg meleg, vagyis a cukor- és szénhidrát-túladagolástól lelassult, a sok vendégeskedéstől kifáradt, és az utolsó épen maradt idegszálaikkal vegetáló családtagok most biztosan vevők lesznek arra, hogy jövőre fogjátok vissza magatokat. A hosszú, unalmas január éppen megfelelő idő arra, hogy megbeszéljétek ezt. Aztán majd novemberben visszatértek rá… 
 
2019.12.27
|


Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.