„A klasszikusokkal nem szarakodunk” - Jennifer Hudson

A korosztálya egyik legjobb énekesnője, és bár a pályája elején hatalmas robbant színésznőként a Dreamgirlsben, a színpadon többször látni őt, mint kamerák előtt. A Macskák kedvéért azonban visszatért, hogy ő énekelhesse el a musical legnagyobb slágerét, a Memoryt.

38 éves.

 

Első filmszerepéért a Dreamgirlsben rögtön Oscar-díjat kapott.

 

Háromszoros Grammy-díjas.

Kapcsolódó cikkek

Memory című slágert harmincötször kellett elénekelned a forgatás során. Nagyon kimerítő élmény volt? 
 
Érzelmileg mindenképp. Mindenki azt hajtogatta, hogy takarékoskodjam a hangszálaimmal, de hangilag teljesen rendben voltam, úgy bírtam a gyűrődést. Érzelmileg azonban rengeteget kiszívott belőlem ez a dal. Egy ponton annyira kimerült voltam, hogy el is aludtam a forgatási szünetben. Arra ébredtem, hogy a rendező, Tom Hooper ott áll felettem, és azt mondja „Memory”. (nevet) 
 
Ismerted a dalt korábbról? 
 
Szerintem mindenki ismeri. Amikor Tom megkeresett a szereppel, ismertem a híres musicalt, viszont a sztorival nem voltam tisztában. Ekkor hozta fel a Memoryt, amit cím alapján ugyan nem ismertem, de amikor lejátszotta, természetesen azonnal a fejemhez kaptam, hogy tényleg ismerem. Mindig szerettem ezt a dalt. Ez által tudtam kapcsolódni a filmhez. Mondtam is Tomnak, hogy ne aggódjon, mert amikor a Dreamgirlst forgattuk, akkor sem ismertem az igazi Effie-t, de erre nem is volt szükség, mert a dalain keresztül tudtam kapcsolódni hozzá.  
 
Tom Hooper mit mondott, mit vár tőled pontosan? 
 
Grizabella történetének pontos, őszinte visszaadását, ami azért nem olyan egyszerű, mert nem szerepel olyan sokat a filmben. Szóval abban a kevés percben a jelenlétének emlékezetesnek kell lennie. Ő egy rejtélyes figura, igazi, mély érzelmekkel. Tom pontosan elmagyarázta a szeme fölötti sebhely eredetét, azt, hogy milyen stílusban jár, ahogy azt is, miért ennyire érzelmes. Mindennek jelen kellett lennie egy dalnyi játékidőben. A nézőknek sok mindent kell megtudnia róla ennyi idő alatt. 
 
Szükséged volt ehhez a karakter háttértörténetére? 
 
Erre sok verzió született. Mind leültünk egy nagy kerekasztalhoz, és megbeszéltük, mit gondolunk a karakterünkről és a hátteréről. Így jött például az ötlet, hogy Grizabella és Macavity egyszer régen egy párt alkottak, és ezért van, hogy a többi macska azóta távol tartja magát tőle. Egyszer ő volt a körülrajongott, glamúros macska, de most a másik oldalon találta magát. Rengeteg történetünk született róla. 
 
Nehéz volt a dal érzelmi részében olyan hosszan bent tartanod magad úgy, hogy egy forgatáson nyilván sokszor megszakítottak, vagy megzavartak? 
 
Nagyrészt végig tudtam énekelni az egészet, ami jót tett az alakításomnak. Annak örültem csak igazán, hogy élőben énekelhettem a kamerák előtt, és nem utólag keverték alá a hangot. Nagy segítség volt, hogy közben láthattam körülöttem a többi macskát, és láthattam, hogy a dal milyen hatással van rájuk. Függetlenül attól, hányszor csináltam végig, mindig figyeltem arra, hogy minden előadásomban legyen valami izgalmas, amit használni tudnak. Minden egyes énekléskor próbáltam kicsit másképp csinálni. 
 
Mennyi idődbe került hozzászokni ahhoz, hogy egy zöld háttér előtt egy macskát játszol? 
 
A leghülyébben az úgynevezett macskaiskolában éreztem magam, ahol a macskák jellegzetes mozgását tanították meg nekünk. A forgatáson már sikerült elfelednem, hogy egy tapadós ruhában vagyok a zöld háttér előtt. Akkora már hozzászoktam a dologhoz. 
 
Annyi kiváló énekes adta már elő ezt a dalt. Hogy tudtad a sajátodévá tenni? 
 
Ez volt számomra is a legnagyobb kérdés. Mit kezdhetek én ezzel? Hagytam, hogy úrrá legyenek rajtam az érzelmeim, mert ha így éneklem el, akkor tudtam, hogy úgyis a sajátommá válik. Nem próbáltam meg vele kísérletezni. Ez egy nagyon ismert dal, nem lehet egy taktust csak úgy hozzátenni vagy elvenni belőle. A klasszikusokkal nem szarakodunk. Fontos, hogy ugyanolyannak, mégis újnak hasson.  
 
Macskásnak tartod magad? 
 
Bizony. Úgy nőttem fel, hogy voltak macskáim, a Macskák forgatása után pedig örökbe fogadtam kettőt, és Grizabellának és Macavitynek neveztem el őket. Van három kutyusom is, akik közül egyet Oscarnak, egyet pedig Grammynek hívnak. (nevet) A kutyusaim elég öregek, a cicák pedig még kölykök. Csodálatosan kijönnek egymással, nagyon aranyosak. 
 
Tulu/UIP-Duna Film
2019.12.23
|


Film premierek

Világpolgárok

olasz vígjáték, 92 perc, 2019

Talpig fegyverben

angol-német-új-zélandi akcióvígjáték, 95 perc, 2019

Mint egy főnök

amerikai vígjáték, 83 perc, 2020

Előre

amerikai animációs film, 114 perc, 2020
Filmek a TV-ben
H
30
K
31
Sze
1
20:50
Columbo: Elfelejtett hölgy
amerikai krimi, 1975
21:00
Dzsungelháború
amerikai-spanyol akciófilm, 1994
21:00
A Minden6ó
amerikai vígjáték, 2003
21:00
The White Crow - Rudolf Nurejev élete
angol életrajzi film, 2018
21:00
John Wick: Második felvonás
amerikai akciófilm, 2017
Közlemény Budapest, 2020.03.12. A 2020. március 11-i kormányrendelet következtében a Pesti Est mind a nyomtatott, mind az online működését leállítja. A kialakult helyzet és a kormány döntése alapvetően befolyásolja az üzleti működésünket, emiatt kénytelenek vagyunk leállni a lapkiadással. Az elmúlt közel 30 év alatt ez lesz az első olyan hét, amikor a Pesti Est nem jelenik meg. Olvasóinkat arra kérjük, hogy tájékozódjanak – mind a hazai, mind a külföldi médiából – a koronavírussal kapcsolatos hírekről! Ehhez szeretnénk segítséget nyújtani, és kezdetnek ezeket weboldalakat ajánljuk az információszerzésre: angolul: theguardian.com németül: www.spiegel.de spanyolul: elpais.com franciául:  lemonde.fr Kedves olvasóink, arra szeretnénk kérni titeket, hogy tartsuk be az óvintézkedéseket, segítsük egymást abban, hogy a vírus terjedését lelassítsuk, és vigyázzunk egymásra, gondolkodjunk józanul. Hiányozni fogtok. Viszmeg Krisztina Lapigazgató
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.