Pingvintudatosság napja – január 20.

Ez a Pesti Est számára különösen kedves röpképtelen madár is komoly veszélybe került a klímaváltozás és a tengeri olajszennyezés következtében. A vízhőmérséklet emelkedése miatt egyes fajokat a kihalás veszélye is fenyegeti.
A pingvintudatosság napja igyekszik felhívni a figyelmet, ezen állatok életmódjára és élőhelyeikre. A pingvin családba közel 20 faj tartozik, melyek szinte kizárólag a Föld déli féltekéjén élnek. A legnagyobb pingvinféle 115 centiméter, a legkisebb csak 40 centiméter magas. Szárnyuk jobban hasonlít a halak vagy a delfinek uszonyára, mint más madarak szárnyára. Négyujjú, rövid, durva úszóhártyás lábuk annyira hátul van, hogy a szárazon csaknem egyenesen állnak. Nincs térdük, ezért nem tudnak ülni. Mivel nem tudnak ülni, állva, a farkukra támaszkodva pihennek – éppen ezért farktollaik merevek. Orsó alakú testük a szárazon nehézkes, viszont a víz alatt rendkívül áramvonalas. Idejük java részét a vízben töltik, ahol halakat, tintahalakat és rákokat (krillt) fognak maguknak, esetenként 20 m-nél is mélyebbre merülve. Sajátos színösszeállításuk a vízben jól álcázza őket: alulról a halak a víz felszínéhez hasonlónak látják fehér hasukat, fekete hátuk pedig a tengerfenék színébe olvad be, így a felettük úszó ragadozók (pl. a leopárdfóka) kevésbé veszik észre őket.
Aki komoly elhivatottságot érez magában, hogy megünnepelje a pingvineket, az fekete nadrágot és fehér inget visel e jeles napon, piros nyakkendővel, valamint tipegve jár a tiszteletükre. Látogass el a helyi állatkertbe, hogy testközelből is megfigyelhesd őket, vagy nézz ismeretterjesztő filmeket mindennapjaikról!
2020.01.12
|


Ifjúsági/gyerek műsorok a TV-ben
04:35
44 cicus
I. évad, 116. rész: Gombóc titkos fegyvere
04:45
44 cicus
I. évad, 117. rész: A vízalatti küldetés
05:00
Bubi Guppik
V. évad, 511. rész: Hegyi mentők bevetésen
05:20
Babi kávézója
I. évad, 106. rész: A varázslatos málnás parfé
05:30
Szuper Szárny
II. évad, 206. rész: Kerge fakecskék / Rhonda családi bulija
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.