heti ZÖLD – Felesleges apróságok

Karácsony után sokan kerülünk az elé a dilemma elé, hogy kidobjuk-e a szemétbe vagy őrizgessük még egy darabig azokat a jópofa apróságokat, amiket ajándékba kaptunk haveroktól, kollégáktól és családtagoktól.

Olvasd el előző cikkeinket is!

Jó, mondjuk, januárban még megkegyelmezünk nekik, esetleg fél évet vagy éveket is kibírnak az íróasztalon, aztán egy dobozba kerülnek. Lehet, hogy a költözéseket is túlélik, talán minket is. Elég kis hibaszázalékkal megjósolható, hogy mi lesz velük utánunk. Kuka. 
Tehát megint itt az idő elmélázni kicsit azon, hogy tényleg mennyi olyan tárgyat kap és/vagy vásárol az ember, amire valójában nincs szüksége. Persze nem azt mondjuk, hogy üljünk a négy fal között és használjunk váza helyett például befőttesüveget, mert azért vannak haszontalan tárgyak, amik kedvesek és szépek nekünk, nem is velük van a gond. A társaikkal, akik mindig befurakodnak ötödikként, hatodikként, sokadikként a csapatba. Telnek az évek, és fogalmunk sincs, mikor gyűlt össze ennyi tárgy körülöttünk. 
 
Mit tehetünk? 
 
Olykor nehéz ellenállni, de próbáld meg megállni, hogy megveszel valamit, pusztán azért, mert jól néz ki, cuki vagy jópofa. Főleg ne olyasvalamit, ami könnyen a szemétben végezheti, mert nem újrafelhasználható vagy továbbadományozható. Nem kell, hogy nyolc napszemüveged legyen, a negyedik mobiltok is fölösleges, és vicces szívószálra sem biztos, hogy szükséged van.
Rengeteg üzlet van, nevezzük őket apró tárgyak boltjainak, ahol sokszor már eleve a szemetet veszed meg. Ajándékba se adj olyasmit, ami pusztán egy jópofa kis mütyür!
 
Apróságok apróságai 
 
Anyukák is gyakran elgondolkodnak, vajon hová tűnik az a rengeteg hajcsat, radír stb., amit hétről-hétre megvesznek a gyerekeiknek. Az idősebbek pedig azon sopánkodnak és nosztalgiáznak, hogy az ő idejükben még volt tisztelete a tárgyaknak, és gyerekkorukban nagyon vigyáztak egy-egy játékukra, szép ceruzájukra, virágos hajcsatjukra. Manapság a gyerekek szemében már nem érték egy kis tárgy, hiszen szüleik fillérekért pótolják az elveszett darabokat.  
Próbáljuk meg a kicsiket is hozzászoktatni ahhoz, hogy nem kell mindent megvenni. Ők a legkiszolgáltatottabbak, hiszen még nem tudják felmérni, hogy az a rengeteg csodaszép csillogó-villogó ketyere, mütyür menyire felesleges, haszontalan és káros. Nem tudunk mást tenni, mint kegyetlennek lenni, és nem megvenni nekik minden hülyeséget. 
 
Bolhapiac 
 
Ha mindenáron apróságot akarsz venni akár magadnak, akár ajándékba, menj ki a bolhapiacra. Ott régi és használt dolgokat találsz, amiket ha megveszel, újra felhasználod őket. Hétvégi programnak is jó végigböngészni a sok régiséget, retrókincset, és biztosan találsz személyre szóló ajándékot is, hiszen az ócskapiacon egész egyszerűen minden van. Csak ne feledj el alkudni! 
 
Van is mindjárt három tippünk, hová menj:
 
Budai zsibvásár
Bakancsos utcai piac
Ecser piac
 
2020.01.15
|


Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.