Dead Web – A vég

Budapest, Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum, 2020. január 24. - április 26.
A Dead Web – A vég című kiállítás az internet kapacitásának potenciális végét vetíti előre, és arról kíván számot adni, ami napjainkban és a jövőben történik a különféle kreatív technikák felhasználásával.
A kortárs művészeti gyakorlat részét alkotják a technológiai újításokhoz kapcsolódó munkák, amelyeket „médiaművészetnek”, „újmédia-művészetnek” vagy „digitális művészetnek” nevezünk. Ezek a technológiák, legyen az IT, elektronika, robotika, hálózati kapcsolatok vagy az analóg és a digitális határán lévő hibrid rendszerek, kiapadhatatlan forrásai a kortárs művészet megújulásának.
 
A tárlat 2023-at vizionálja képzeletben, ahol az internet még alig 25 éves életkorában omlana össze. Kísérletet tesz az ezt követő időszak bemutatására, valamint a gazdaságra és a társadalomra gyakorolt hatásának megjelenítésére. Vajon mindez csak üresen hátra maradt szerverek és elektronikai hulladékok tengerét jelentené? Digitális tartalmak nélküli képernyők tömegét? Van-e lehetőség manuálisan újra létrehozni az internet? A kanadai, svájci és magyar művészektől kiállított munkák ebből a feltevésből kiindulva vizsgálják az internethez köthető kapcsolatunkat, tágabb értelemben pedig a közösségi kapcsolat fogalmát, mint a világgal való érintkezés egy módját. A kiállítás az internet utáni világ bemutatásába próbálja bevonni a közönséget – az utópisztikus törekvésben a Ludwig Múzeum együttműködő partnere a Molior kanadai médiaművészeti szervezet.  
 
2020.01.20
|
(7 kép)


Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.