Így készült az 1917

Az I. világháborút mindig is kevésbé szerették a filmesek, mint a másodikat, részben azért, mert nagyrészt kevésbé látványos lövészárokharcokból állt. Sam Mendes új filmje, az 1917 azonban felülemelkedett a problémán, és ezt olyan sikerrel tette, hogy már a zsebében tudhatja a legjobb dráma Golden Globe-díját. De mi a titka?
10. A Spectre című Bond-film után Sam Mendes rendező egy nagyon más típusú filmre vágyott, de nem futott be semmilyen olyan forgatókönyv, ami elnyerte volna a tetszését. Innen jött az ötlet, hogy olyat tegyen, amivel még nem próbálkozott: kivételesen ő maga írjon egy forgatókönyvet. 
 
9. Az alapötletet a rendező saját nagyapjának történetei szolgáltatták, aki hírnökként szolgált az I. világháborúban, üzeneteket vitt ide-oda, és eközben sokszor maga is veszélybe keveredett. A történetei mélyen megragadtak az unokájában, hiszen olyan érzékletesen és részletekbe menően mesélte őket annak idején.  
 
8. Bár a film egy eredeti forgatókönyvön alapul, a története kísértetiesen hasonlít a Gallipoli című korai Peter Weir-film sztorijára, amiben a fiatal Mel Gibsonnak kell időben eljuttatnia egy üzenetet, különben a katonatársai a biztos halálba mennek. 
 
7. Bár az 1917 teli van ismert sztárokkal (Benedict Cumberbatch, Colin Firth…), a főszerepeket Mendes szándékosan ismeretlen színészekre osztotta, akiknek az arcát a nézők még nem kötik más filmélményekhez. A rendező attól tartott, hogyha sztárokra osztja a főszerepet, a nézők biztosan tudnák, hogy úgyis túl fogják élni a sztorit, mert ők hősök, akik jellemzően túlélik az ilyen történeteket. 
 
6. A színészek hat hónapon át gyakorolták a felvételeket, mielőtt belevágtak volna a forgatásba.  
 
5. Mivel a film sztorija alig néhány órát ölel fel, vagyis szinte valós időben játszódik, innen jött az ötlet, hogy vágatlan formában is működhetne. Mivel azonban egy ennyire mozgalmas, számos statisztát mozgató és több helyszínen játszódó filmnél a valódi vágatlanság szinte elképzelhetetlen, ezért Mendes a Birdman című film példáját követve csak imitálta azt, és hosszú snittekből, rejtett vágásokkal csinálta meg a filmet úgy, hogy a néző a moziszékben úgy érezze, mintha egy vágatlan filmet nézne. 
 
4. A tizennégyszeres Oscar-jelölt operatőr, Roger Deakins segítségével a rendező minden egyes jelenetet a film kedvéért épített terepasztalokon tervezett meg a lehető legrészletesebben. 
 
3. A forgatás során a stábtagok a felhős időben való felvételeket preferálták, mert ezek során nem lehetett beazonosítani, melyik irányból jön pontosan a napfény, így egy nap több anyagot tudtak rögzíteni. 
 
2. Közel két kilométernyi lövészárkot ástak ki a film kedvéért. 
 
1. Mivel harcmezőket kellett imitálniuk, a forgatás környékét a stáb teliszórta műholttestekkel. A környék lakosságát emiatt írásban és élő szóban is folyton figyelmeztetniük kellett, hogy a mindenfelé feltűnő testek nem valódiak, nehogy megijedjenek tőlük. 
 
2020.01.20
|
(13 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
November 3. és 5. között az Európai Parlament idén is az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatja be az Lux-díjra jelölt, döntős filmeket.
Copyright © 2022 Minnetonka Lapkiadó Kft.