A sütőtökök narancssárga ragyogása

Írtunk már a címszereplőről, de frissítjük a tudást, mert a sütőtökről érdemes többször is értekezni. Vitamindús, számos módon elkészíthető, olcsó és finom.
Színe-java 
 
A sütőtök narancsos sárgája a benne nagy mennyiségben megtalálható karotinnak köszönhető, mely jó hatással van a látásunkra. Emellett tele van C- és a B-vitamin több fajtájával, illetve sok hasznos ásványi anyaggal is, mint például a cink, a réz, a mangán, a foszfor és a vas. Ezekből következik, hogy erősíti az immunrendszert, jó a szívnek, a máj működését is javítja. Fogyókúrázók számára is kiváló étel, hiszen rosttartalma magas, valamint a legnagyobb része víz, miképp a rokonainak is: a cukkininek, a csillagtöknek, az uborkának, a dinnyének és egyéb tökféléknek. 
 

Milyen a sütőtök itthon? 
 
Alapvetően három fajtát termesztenek hazánkban: a nagydobosit, a sonkatököt és a kiszomborit. Talán a legnépszerűbb a középső jelenleg, melyet orange, pézsma- vagy kanadai sütőtöknek is hívunk. Hogy miért kanadai, arra még nem találtam magyarázatot, ugyanis Észak-Amerika déli és Dél-Amerika északi részéről származik. A többi érthető a szín és a forma alapján. Hosszúkás, az alja kissé kiszélesedik, de maradhat szinte uborkaforma is. Van egészen kicsi, és kissé nagyobb is. Általában maximum 4 kg. Más részein a világnak nem csupán a termést eszik meg, hanem a levelekből és a virágokból is ennivalók készülnek. A magja is nagyon egészséges pirítva, a tökmagolaj pedig maga a gyönyör egy kis pirított kenyéren vagy salátán. Sokkal többször ehetnénk ezt a növényt, mint tesszük, ugyanis nagyon egészséges és gyorsan elkészíthető. Finom főzve, sütve, kandírozva, ivólének és édességnek is. 
 

A nagydobosi termés tökre máshogy néz ki. Se nem sárga, legalábbis kívül nem az, se nem hosszúkás. Inkább kerekded és szinte zöldes. Államilag ez az első elismert magyar sütőtök. Hogy ez mennyit dob a népszerűségén, nem tudjuk, de 5 kilónál kezdődik, és a tízkilós se ritka, szóval inkább kocsival vidd haza a piacról, ha őt akarod. Sokkal erőteljesebb íze van, mint az előzőnek, édesebb is annál. Krémlevest inkább ebből csinálj, de sütve is karakán ízzel fogsz találkozni. 
 
A kiszombori, úgynevezett kúposodó gömbformát alkot, külseje fehér, belseje narancsos árnyalatú. Általában 4 és 6 kg között van a súlya, és nagyjából ugyanazokat az ételeket készíthetjük belőle, mint a másik kettőből, viszont ennek is erőteljesebb az íze, mint az orange-é. Mindhárom elérhető egész télen. 
 
És máshol 
 
A napjainkban nem nálunk termesztett sütőtök például a hokkaido és a halloween. Mindkettő késő őszig terem. Utóbbit ismerjük kívül-belül vizuálisan, de jobb, ha nem kóstoljuk meg, mert nem igazán ízletes. Inkább díszként funkcionál. Az előbbit viszont ne keverjük össze a dísztökökkel. Ez is Amerikából „vándorolt” át Japánba, ahol ráragadt a név, aztán onnan terjedt tovább. Ragyogó narancsszín mindenhol, bár van zöld héjú változat, ami elfogyasztható, mert vékonyabb, mint a többi fajta külső borítása, de csak főzött állapotban ajánljuk. Ebből is jó levesek, főzelékek, sütemények készíthetők, és készülj fel, mert nagyon édes. 
 

Pesti Est tipp: Hogyan vásárolj? 
 
Ne dőlj be a külsőnek, légy körültekintő! Nézd meg a tök kocsányát – ha száraz, akkor jöhet, ugyanis elérte az érett kort. Nézd meg a héját – ha könnyedén vésel bele rajzokat a körmöddel, akkor még sajnos éretlen. Ha nem egy egész tököt vinnél haza, látod, amit kell, hisz félbe vagy negyedbe vágták: legyen harsogó narancs, húsa pedig kemény és vastag – most tényleg. A laza felépítésű halovány tök még nem ért meg a konyhai metamorfózisra. De ültethetsz magad is. 
 
 
SzS
2020.01.21
|


Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.