Bionikus kesztyűvel újra zongorázhat João Carlos Martins

A Bach-interpretációról ismert João Carlos Martins legendás brazil zongorista és karmester, csodagyerekként kezdte pályafutását nyolcévesen, ám sérülések és betegségek miatt egy ideje már nem volt képes zongorázni. Most viszont egy különleges, számára készített bionikus kesztyű segítségével nemcsak visszatérhet hangszeréhez, de idén októberben még a Carnegie Hallban is fellép.
João Carlos Martins évtizedeken át a Boston Symphony, a Los Angeles Philharmonic és egyéb zenekarok vezető zongoristája volt, majd miután balesetek és betegségek miatt kénytelen volt felhagyni hangszerével, karriert módosított és karmesterként kezdett el tevékenykedni. (Jelenleg az English Chamber Orchestra és a Bachiana Filarmonica Orchestra karmestere.) 
 
Egészen az elmúlt időkig nem is remélhette, hogy újra zongorázni fog, ám mindez megváltozott, amikor egy tervező, Ubiratã Bizarro Costa egy koncertje után megkereste őt. Costa olyan bionikus kesztyűt tervezett a zenész kezére, aminek köszönhetően újra képes játszani. Az elkészült neoprén borítású szerkezet felemeli Martins ujjait, miközben ő lenyom egy billentyűt, ami enyhíti a fájdalmat és kezei is jobban funkcionálnak. 
 
„Lehet, hogy nem leszek képes visszahozni a korábbi tempómat. Nem tudom, milyen eredménye lesz, mert most kezdem el újratanulni, mintha 8 éves lennék” – mondta el Martins az Associated Pressnek. „És ez persze nem azt jelenti, hogy most már minden rendben. Az izomsorvadást nem mulasztja el. Időnként megpróbálok eljátszani egy gyorsabb darabot, és szomorú leszek, mert még nem megy.” 
 
Ettől függetlenül Martins a tervek szerint októberben újra fellép a Carnegie Hallban, és példája más hasonló cipőben járó zenész számára is inspirációt jelenthet.  
 
(Observer) 
2020.01.24
|


Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.