Kedvenc helyek

Eminem: Music To Be Murdered

Megjelenés dátuma: 2020. január 17.
est.hu:
7/10
|
olvasói
10/10 (1)
[ hiphop ] Bár Eminem vélhetőleg ugyanazon formaldehides tartályban éli mindennapjait, mint Tom Cruise, 47 évével már bőven a hiphopveteránok közé sorolandó. És talán saját korosztályának ő az utolsó olyan rappere, akinek munkásságával kapcsolatban még a vloggergeneráció képben van.
Ezzel együtt pedig végtelenül szimpatikus húzás volt részéről, hogy egy percig sem próbálta meg kiszolgálni a trashpoprajongó tablettinik ízlését. Mégis be kell látnunk, hogy már Slim Shady is maga mögött hagyta pályafutása legkreatívabb korszakát, és a Music To Be Murdered sem árulkodik másról. A cím mellesleg Jeff Alexander 1958-as lemezére utal, melyen zenei aláfestéseket írt Alfred Hitchcock monológjaira. Ám míg az az album a maga korában meghatározó és stílusteremtő volt, addig Eminem új műve 2020-ban legfeljebb korrektnek mondható. 
 
Pedig a lemez kifejezetten biztatóan indul, a Premonition zeneileg is ízig-vérig autentikus darab, és nem csupán azért, mert a legendásan békülékeny rapper máris megelőlegezett jókívánságait tolmácsolja a zenekritikusoknak. A lendület az Unaccommodatingben sem hagy alább: míg a közreműködő Young M.A. lazán szövegel az old school alapra, Eminem hasonló mészárlást végez soraival, mint John Rambo gépágyújával a mianmari hadsereg körében. A G-funkos Those Kinda Nights viszont már annak ellenére is jóval kevésbé meggyőző, hogy Ed Sheeran háttérénekel(get) benne.
 

 
A Godzilla ismét 100%-ig húzós, régisulis Eminem, és az ezt követő, nyugis Darkness is meggyőző – dacára annak, hogy a refrénben felidézett Sound Of Silence-nél nehéz lett volna elcsépeltebb húzással élni. A Stepdad és a Marsh egyaránt hallgatható, ám kevéssé karakteres darabok, a lemez hátralévő felében pedig már csak a Never Love Again képes maradéktalanul fenntartani a figyelmet.
 

 
A Music To Be Murdered címével ellentétben nem gyilkos, de – Eminem karrierjére nézve – nem is vészjósló anyag, leginkább egy profi iparosmunka, mely nem ad okot szégyenkezésre. 
 
Kiadó: Interscope 
kirsch
2020.01.28
|


Játék
A szentendrei Skanzen a magyar nyelvterület népi építészetét, lakáskultúráját, gazdálkodását és életmódját mutatja be a 18. század közepétől a 20. század első feléig tartó időszakig.
Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.