Kedvenc helyek

25 éve tűnt el a Manic Street Preachers énekese

1995. február 1-jén tűnt el Richey Edwards, a Manic Street Preachers énekes-dalszövegírója. Mivel holttestét sosem találták meg és nem volt egyértelmű bizonyítéka annak, hogy öngyilkos lett, sokan a mai napig úgy gondolják, megrendezte eltűnését.
A walesi Manic Street Preachers az 1990-es években vált híressé intelligens, ironikus, politikával átitatott dalszövegeivel. 1994-es The Holy Bible című, harmadik albumukat Richey Edwards életművének legfontosabb darabjaként tartják számon. Edwards a lemez írása és felvétele alatt depresszióval, alkoholizmussal, önkínzással és anorexiával küzdött, és egyre jobban elszigetelődött a zenekar tagjaitól, gyerekkori barátaitól. A lemez megjelenése után néhány hónappal, azon a napon, amikor egy promóciós turnéra kellett volna indulnia az Egyesült Államokba, Edwards eltűnt. 
 
1995. február 1-jén a 27 éves Richey Edwards kijelentkezett londoni hotelszobájából, majd kocsiba szállt és Walesbe ment. Még aznap átkelt az Anglia és Wales közötti Severn-hídon – ahol gyakoriak voltak az öngyilkosságok –, és innentől nyoma veszett. Kocsiját két héttel később találták meg a közelben. Mivel a holtteste sosem került elő, és két héttel az eset előtt rengeteg pénzt vett fel a bankszámlájáról, valamint a szállodából magával vitte iratait és pénztárcáját, sokak szerint megrendezte eltűnését. 
 
Bár 2008 novemberében hivatalosan halottnak nyilvánították, mindezidáig nincs rá bizonyíték, hogy valóban önkezűleg vetett volna véget életének. Spekulációk és összeesküvés-elméletek a mai napig felbukkannak, állítólag látták Edwardsot Goában, Izraelben és a Kanári-szigeteken is, sőt még tavaly is megjelent egy könyv (Sara Hawys Roberts and Leon Noakes: Withdrawn Traces: Searching for the Truth About Richey Manic), ami friss információk alapján azt igyekszik bebizonyítani, hogy Edwards megrendezte eltűnését.  
 
2020.02.03
|


Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.