Külföldi kiállításkörkép – 2. rész

London, Bécs, Berlin, Ljubljana
Legutóbb a világ nagy múzeumainak régi mestereket bemutató sztárkiállításaiból válogattunk Párizstól Madridon és Krakkón át Tokióig. Folytatva nemzetközi kitekintésünket, olvasóinknak ezúttal néhány jelentős modern és kortárs európai tárlatot hoztunk, melyek akár célpontjai is lehetnek egy-egy „fapados” kiruccanásnak.

Kapcsolódó cikkek

A kimonó útja Kiotótól a kifutóig 
London, Victoria and Albert Museum, február 29.-június 21.
www.vam.ac.uk
 
A kimonó összefoglaló nevén a japán nemzeti viselet; a „kimonó” szó eredetileg minden viselt ruhára használatos kifejezés volt, és csak később korlátozódott egy bizonyos ruhadarabra. A klasszikus kimonó a legtöbb nyugati öltözéktől eltérően nem követi a test vonalát, a szabásvonala szögletes. A Kimono: Kyoto to Catwalk című kiállítás a kimonót egy dinamikusan és folyamatosan fejlődő, ikonikus ruhadarabként mutatja be, feltárva annak szabászati, esztétikai és társadalmi jelentőségét az 1660-as évektől egészen napjainkig. A tradicionális japán öltözetek mellett láthatunk trendi szetteket a kifutókról Párizstól New Yorkig, megismerhetjük a ritka Edo-kimonót, és megcsodálhatjuk a japán ruházaton alapuló Csillagok háborúja-jelmezeket is a londoni Victoria and Albert Museum hamarosan nyíló kiállításán.  
 
 
Mi a modernizmus?  
Bécs, MUMOK – Museum Moderner Kunst Stiftung Ludwig Wien, április 13-ig
www.mumok.at 
 
Tekinthető-e önálló képzőművészeti korszaknak a modernizmus? Hogyan vélekedtek erről és miként gondoltak önmagukra a művészek az 1920-as években? A Reading Time in Space - Modernism at mumok 1910 to 1955 című kiállítás ezekre a kérdésekre keresi a választ, megidézve négy korabeli tárlatot, a modernizmus első jelentős bemutatóit, amelyek a tér és az idő új koncepcióira támaszkodtak. A tárlaton Giacomo Balla, Willi Baumeister, Max Ernst, Alberto Giacometti, Florence Henri, Josef Hofmann, Wassily Kandinsky, Paul Klee, Yves Klein, Oskar Kokoschka, František Kupka, René Magritte, Oskar Schlemmer, Max Oppenheimer, Madame d’Ora, Pablo Picasso, Felice Rix, Sophie Taeuber-Arp és a modernizmus számos más jelentős alkotójának műveivel is találkozhatunk.  
 
 
Steve McQueen a Tate Modernben  
London, Tate Modern, február 13.-május 11.
www.tate.org.uk 
 
Steve McQueen, a londoni születésű, világhírű képzőművész és Oscar-díjas filmrendező 1999-ben kapta meg a legnagyobb brit képzőművészeti díjat, a Tate Galéria által szervezett Turner Prize-t. McQueen húsz évvel a karrierjét elindító elismerés után nagyszabású kiállítással (Steve McQueen) tér vissza a Tate-be, ezúttal a Modernbe, hogy megmutassa a közönségnek egy kevéssé ismert oldalát, a nagy kritikai és közönségsikert aratott egész estés filmek (Éhség, Shame – A szégyentelen, Húsz év rabszolgaság) előtt és mellett készült kísérleti és kisjátékfilmjeit, fotóit, illetve szobrait.  
 
 
Performansz és fotóművészet  
Berlin, Museum für Fotografie, május 10-ig
www.smb.museum 
 
A performansznak mint független művészeti formának állandó társa a pillanat varázsát megragadni képes fotóművészet. A fényképezés és az előadóművészet szoros kapcsolata évtizedekkel ezelőttre nyúlik vissza, a dadaistáktól és a szürrealistáktól kezdve a bécsi akcionizmuson át Spencer Tunick nyilvános terekben készített meztelen emberi installációijáig számos változatával találkozhattunk már. A Body Performance című csoportos fotókiállítás – amelyen olyan világhírű fotóművészek munkáit láthatjuk, mint Vanessa Beecroft, Yang Fudong, Inez & Vinoodh, Jürgen Klauke, Robert Longo, Robert Mapplethorpe, Helmut Newton, Barbara Probst, Viviane Sassen, Cindy Sherman, Bernd Uhlig és Erwin Wurm – olyan fotósorozatokat vonultat fel, amelyek előadóművészeti produkciókat örökítenek meg, a képek az emberi testre összpontosítva dokumentálják vagy értelmezik az előadásokat.  
 
 
Szlovén művészet a háború előtt és után  
Ljubljana, +MSUM – Museum of Contemporary Art Metelkova, augusztus 30-ig
www.mg-lj.si 
 
Nem először rendeznek kiállítást a szlovén főváros kortárs művészeti múzeumában, a +MSUM-ban a híres Moderna Galerija anyagából, különös tekintettel a térség kortárs művészetének átfogó áttekintésével ismertté vált Arteast 2000+ gyűjteményre. Utóbbi a volt Jugoszláv országok első olyan múzeumi kollekciója volt, amit 2000-ben azzal a céllal hoztak létre, hogy szélesebb nemzetközi összefüggésben fókuszáljon Kelet-Európa háború utáni avantgárd művészetére. A Selection from the Collections of Moderna Galerija | Arteast 2000+ and National Collections című kiállításon napjaink globális neoliberális kapitalizmusának kontextusából tekinthetünk vissza a régió 60-as évekbeli művészeti fejleményeire, majd a zaklatott 90-es évekre és az elmúlt húsz évre.  
 
2020.02.03
|
(30 kép)


Játék
2002-ben megszületett Spanyolország válasza a franciák büszkeségére, a Manu Chaóra.
? Derkó 2020 - a Derkovits-ösztöndíjasok kiállítása #art #youngartist #kiállítás
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.