Kedvenc helyek

Pop Up Sztorik: Bagossy Norbert

„…mnden egyes színpad egy kicsit az otthon…”
A Pesti Est exkluzív interjúja
2013-ban alakult meg Gyergyószentmiklóson az indie/alternatív/folk ötösfogat, akik a Van egy ház, a Valahol itt vagy az Olyan Ő című dalokkal jó időre beírták magukat a Kárpát-medence fesztiválkedvencei közé. Bagossy Norbert felidézte a közelmúlt fontos pillanatait, illetve beavatott abba is, mi vár rá és Bagossy Lászlóra, Tatár Attilára, Bartis Szilárdra és Kozma Zsomborra a jövőben.
1. az Olyan Ő című klip most egyéves, és 19 millió megtekintésnél jár. Ennek csak örülni lehet. Amikor megírtam a dalt –mely életem első duettje – még fogalmam nem volt, hogy ki fog benne énekelni. A menedzser meg akarta hallgatni női hanggal is, nem csak úgy, hogy én hozom a magas részeket is. Öcsém kedves párja épp ott volt a stúdióban, és Barbi felénekelte – a menedzser szerint tökéletes lett, és maradt is így a dal. Nem tudtuk még akkor, mit várhatunk ettől a duettől: vagy nagy sikert, vagy nagyon nagy bukást hozhat. De hála istennek – az első lett. 
 
2. Párjaink – az a jó szerintem, ha minden nap Valentin-nap van; illetve hogy február 14-én még valami extrával készüljön az ember a kedvesének. Minden egyes olyan hagyományt szeretünk követni, ami pozitívumot ad az életben.  
 
3. Otthon – alapvetően a zenekar öt tagjából hárman Budapesten lakunk, ettől függetlenül még rengeteget utazunk. De ők ketten, akik otthon maradtak Gyergyószentmiklóson, ők még többet kelnek útra. Az első pár év volt nagyon izgalmas – akkor kombi autókban tettük meg a 750 kilométert oda-vissza, szinte teljesen autópályák nélkül. Gitártokok hátul az ölünkben, elől foglalt helyet a lábdob. Most a buszba be van pakolva néhány rend ruha, és akár öt napig is benne lakunk.  
 
4. Színpad – a zenészeké remete életmód: mindig azt érzi az ember, hogy mennie kell. Két nap után egy városból már elindulnék, de a színpad az egyik otthonom. A közönség éltet, az általuk adott sok boldogság. Minden egyes színpad egy kicsit az otthon.  
 
5. Telt házak – pár hete már sikerült telepakolnunk a 2020. április 25-ei Budapest Park-os koncertet. Öt éven belül biztos, hogy szeretnénk Arénázni is, ugyanis nem sokkal nagyobb a befogadó képessége, mint a Parké. Onnan sincs még vége az álmodozásnak: mindig lehet újabb álmokat hajkurászni és megvalósítani – még rengeteg ötletünk és meglepetéstervünk van.  
 
6. Tudatosság – már amikor létrejött a zenekar, az első perctől kezdve komolyan álltunk hozzá. Ahogy megismertük egymást, hogy ki miben jó igazán, akkor letisztultak a feladatok is. Mindig legalább egy évre előre gondolkodunk: vannak olyan dalok, amiket nemhogy megírtunk, de fel is stúdióztunk már. Ülnek a fiókban, és előre megvan, hogy mikor fognak megjelenni.  
 
7. Klipek – a videoklipek fele megíródik, amikor a dalt szerzem. Mindig vizuálisan képzelem el, ezért is van, hogy pár szövegem talán kicsit kuszának is tűnik. Akár festmény is lehetne belőle, ha tudnék festeni.  
 
8. #Hegyilevegő csoport – a törzsbázisunk számára hoztuk létre, hogy a rajongók tudjanak egymással kommunikálni, ismerjék meg egymást, együtt járjanak a koncertekre, és hogy filozofáljanak rólunk. Nagyon jól működik a csapat, akárcsak a külföldi zenekarok és rajongóik esetében. Mi is be szoktunk jelentkezni, élőben is, vagy hogy véleményeket mondjunk. A kapcsolat a közönséggel így nemcsak egyirányú – mikor a színpadról lefelé zajlik –, hanem kölcsönös. 
 
9. Brothers – egymást teljesen kiegészítő testvérpár vagyunk az öcsémmel, Lacival. Amikor szerzek egy dalt, szoktam neki instrukciókat adni, hogy én azt hogyan képzelném el. A Valahol itt esetében például megírtam egy szál akusztikus gitárral, és jeleztem neki, hogy kicsit bulizósabbra kéne hangszerelni, de ebben egyáltalán nem szeretnék gitározni. Ő egyből meg is csinálta a végleges változatot, mert pontosan érzi, mi van az én lelkemben.  
 
10. Organikus – ilyen anyagokból készülnek a merch-cuccaink. Odafigyelünk a környezettudatosságra, tudjuk, hogy egyre nagyobb felelősség is van rajtunk. Amennyire lehet, szeretnénk jó példával elől járni, ezért inkább a helyi kisvállalkozókat, termelőket támogatjuk, nem pedig a nagyobb cégeket. A jövőben fákat is szeretnénk ültetni, hozzájárulni egy jobb világ építéséhez.  
 
Air
2020.02.10
|


Játék
Ester Rada az élő bizonyíték rá, hogy jelentősen lerövidíthető az az időszak, amikor a kezdő zenész ötvenfős klubokban kényszerül játszani húsz fizető vendég előtt.
Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.