Tél végi védelem gyógynövényekkel

Mindenkinek másképp működik a szervezete, mégis eléggé jellemző a tél elején, vagy abból kifelé menet leereszteni. Testünk ekkorra már kissé elfárad, kevesebb vitamint tudunk számára biztosítani, és a mozgásunk mennyisége és minősége sem olyan jelentős – tisztelet a kivételnek. De hogyan vértezd fel magad a februári dögrovás ellen?
Gyógynövények bevetése esemény előtt 
 
Megszokott a hadviselés szakszavainak használata ilyenkor, pedig nem harcolnod kell valójában, hanem harmóniában lenni magaddal és a természettel. De erre mindenképpen érdemes rásegíteni mozgással, friss levegőn töltött idővel, jó gondolatokkal és gyógynövényekkel. Utóbbiak közül ajánlunk hármat immunerősítésre, hármat pedig már a megfázásos tünetekre. 
 
A csipkebogyó köztudottan hasznos, mivel sok C-vitamint tartalmaz, de van benne E-, K- és A-vitamin is. Erősíti a szervezeted, és a megfázás tüneteit is enyhíti. Kalcium, magnézium, cink és vas egészíti ki a fenti sort, melyek szintén támogatják tested megfelelő működését. Még az ízületek „olajozására” is tökéletes, fogyasztásával könnyebben futsz majd a busz után. Nagyon fontos, hogy nem forrázni kell, hanem hideg vízben áztatni, és ha szeretnéd, utólag langyosíthatod. 
 
A kakukkfűtea és a gyömbér is kiváló immunerősítő, megelőzésként is fogyaszthatod mindkettőt. Előbbi baktériumölő, fertőtlenítő hatással bír. Olaját, ha állapotos hölgy vagy, kerüld! Utóbbi pedig olyan illóolajokat is tartalmaz, melyekkel megelőzheted, hogy kellemetlen bacikat hazavigyél az előbb említett – és elért – buszról. 
 
Ha már benne vagy a sűrűjében 
 
Dünnyögsz, tompa a fejed, fáj a torkod, köhögsz és fázol? Mielőtt bebújsz az ágyba, készíts hársfateát! Nagyon finom és sokat segít, ugyanis antibiotikus hatású, enyhíti a fenti tüneteket, köptető és nyákoldó. Mézzel, citrommal ajánljuk. Ebből azonban nem szabad sokat inni, naponta maximum egy bögre elég, és azt is pár napig idd csak! Olyan hatóanyagai vannak, amelyek megzavarják a test hőháztartását. 
 
A borsmenta nyilván a mentolt kedvelőknek javallott. Fertőtlenít és gyógyítja a légúti betegségeket. Tisztít és átmos – téged és a véredet is. Ízesítés nélkül kóstold, így érezhető leginkább különleges ízvilága. Forrázd le a borsmentaleveleket, majd 5 perc után szűrd! Bár kevésbé népszerű, mégis megoldás lehet a náthára és köhögésre az ökörfarkkóró-tea is, mely nyákoldó és csökkenti az irritációt, a gyulladást. A szárított virágnak szintén a forrázatát fogyasztjuk, melyet gyerekek is nyugodtan ihatnak. 
 
Pesti Est-tipp: 
 
Nem maradhat ki a kamilla sem! Alapdarab. Külsőleg és belsőleg is jó számos problémára. Itt és most inhalálásra ajánljuk. Sokaknak nincs türelme a gőzbe tartani arcukat, pedig fantasztikus hatása van így is a gyógynövénynek: a művelet csökkenti a nátha miatti fejfájást, oldja az orrdugulást, és megnyugtat, ezért lefekvés előtt ajánlott. 
 
Sas Léna
2020.02.04
|


Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.