heti ZÖLD – A textília négy élete

Igen, az anyagoknak több élete lehet, nem csupán kettő, hogy használat után rögtön gép- vagy felmosórongyként végezzék. Bár még az is jobb, mint válogatás nélkül egyenesen kidobni a kukába, ha már meguntad vagy kinőtted, esetleg kifogytad őket.

Olvasd el a korábbi cikkeinket is!

A ruha 
Általában megvesszük. Kevés olyan embert ismerek (valójában egyet sem), aki varr magának, ugyanis senkinek nincs rá ideje, illetve egyszerűen nem éri meg, legalábbis úgy tűnik. Szabóhoz sem fordulunk, mert teljesen normális módon megkéri az árát munkaóráinak és tudásának. Csakhogy az lényegesen többe kerül, mint egy konfekciótermék a kínaiban, vagy akár egy nagyobb hálózat üzletében található ruhadarab. Ha újat veszünk, megnézzük jól áll-e, passzol-e a pénztárcánkhoz, és fizetünk.
Ugyanakkor rengeteg új termék full műanyagból készült, ami többszörösen problémás. Az egyik, hogy még télen is beleizzadsz, hiába szexi és olcsó (vagy drága), a környezetet is károsítja és a bőrödet is. Azok a felsők, amiket pedig azzal a marketingszöveggel adnak el, hogy vasalás nélkül is klasszul néznek ki (nem direkt gyűröttek), sajnos szintén elég kártékonyak, ugyanis formaldehiddel is találkoznak a készítés során, ami allergiát és ekcémát is okozhat.
 
A fenti két téma persze összeér. Ha használt ruhákat árusító boltban nézel szét, sokkal több pamutból készült pólót, nadrágot, lenvászon inget találsz – azaz természetesebbet és komfortosabbat a viselés szempontjából. Ezekből az üzletekből is van totálisan ipari (nagy tárolókba hajolhatsz bele kétrét), de van luxus kivitelű szekondhend ékszerdoboz (flitteres göncök, marabutoll és bőrgatyó állványon és vállfán). Válogass!
 
Varrni, stoppolni
Amennyiben már meglévő ruháról beszélünk, és azokon keletkezik lyuk, érdemes szépen bevarrni, vagy megstoppoltatni – géppel. Még sokáig használható marad, és farmer esetén a luk és a varrás is baromi jól tud kinézni. Zoknit sem kell feltétlen kidobni, mert kilóg a nagyujjad, öltsd össze, és a telet még simán kibírja! A nejlonharisnyák sajnos úgy vannak kitalálva, hogy felszaladjanak, és szemfelszedő kisiparosról már nem tudunk, szóval, ha olyan helyen van, még meg tudod varrni, egyébként meg add oda anyukáknak, és olyan bábokat rittyentenek belőle, hogy csak nézel! Persze, nem mindenki – nekem nem jutott eszembe, hogy miből csinálhatnék macskafarkat. Hát harisnyából természetesen. (Mindjárt itt a farsang.)
 
Idelinkeljük a Humusz Szövetség hasznos javítóműhelyek oldalát, ahol ruhajavítókat, varrodákat is találsz.
 
Ha kifogytál egy ruhából, biztos, hogy menőre át lehet alakítani, ha kinőtted, talán toldhatsz bele itt-ott – csipkével, muszlinnal, neccel vagy szimplán valami rugalmasabb anyaggal, ami kevésbé szexi, mint a fentiek. Ha meguntad, lehet, hogy a barátnőd szívesen hordaná.
 
A ruhaanyag mint önmegvalósítás 
Aztán lehetsz kreatív is. (Annak idején subaalapból varrtam ujjakat egy ujjatlan pólóra, kockás plédből készítettem zakót, valamint bársonyfüggönyből elegáns rövidgatyát. Nem jött szembe soha, persze ez azt jelenti, nem csináltam divatot belőle, pedig tényleg jól nézett ki és kényelmes is volt mind.)
 
Az ágytakarók és ágyneműhuzatok is számos dologra felhasználhatók. Szebb részükből még szabható párnahuzat, esetleg babaruha. De előfordult, hogy szépen vasalt, fehér vászonlepedő volt nálunk a terítő, bár sosem voltunk normálisak. Maradékanyagokból is vannak olyan különlegesek, amelyből díszpárnát, lámpabúrát vagy akár kárpitot is lehet alkotni. Van olyan barátném, aki maga húzta át a kanapét és a foteleket, melyek ettől újjászülettek, de a szoba is, ahol voltak.
 
Ha semmiképp nincs kedved ötletelni, akkor még eladhatod a ruhákat a neten, felajánlhatod olyan családoknak, akiknek jól jön. Családsegítőknél is próbálkozhatsz, vagy orvosi rendelőkben – van olyan, ahol egy járóka áll rendelkezésre: lehet bele tenni és vinni is belőle. Egyfajta jótékonysági turkáló – oda persze gyerekruhákat várnak. Elviheted a Máltai Szeretetszolgálat telephelyeire, felkereshetsz egy Cseriti Adományboltot is, vagy felajánlhatod a Túl sok cucc adományozó oldalon is. Adj és máris úgy érezted, kaptál!
 
Végül az üzemeknek, műhelyeknek is átadhatod a kidobásra szánt ruhát, ők géprongyként még újrahasznosítják azt. Emellett itthon két nagy cég foglalkozik textilhulladék begyűjtésével, a Temaforg Zrt. és a Tesa Kft. A felvásárolt anyagokból ipari vattát és fonalat állítanak elő.
 
SZS
2020.02.12
|


Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.