Varjak „bandáznak” a Szabadság téren

Budapest, Szabadság tér
Madárkaki lepte el a Szabadság téri padokat, ezért beszedték őket. A probléma okozói a dolmányos varjak, melyek a tér környékén találták meg téli éjszakai szálláshelyüket, innen indulnak ki napfelkeltekor beszerezni a reggelit.
Főleg rovarokat, kisebb emlősöket, madarakat és dögöket esznek, de nem vetik meg a növényi eledelt sem. Amikor egy varjú több táplálékhoz jut, mint amit meg tud enni – főleg hús és csonthéjas termés esetében –, akkor a fölöst elrejti. A rejtekhely lehet esőcsatorna, virágcserép vagy bokor alatti talaj. A húsra rovarok is jöhetnek, emiatt a varjú plusz eleséghez fér. A dió belét is megeszik. Mivel a dió kemény héját közvetlenül a csőrükkel nem bírják feltörni, ezért autóutakra, járdákra ejtik azokat annak reményében, hogy az eséstől a héj feltörik, illetve, hogy egy arra járó autó vagy gyalogos összetöri a gyümölcs héját.
A fákon úgy térnek nyugalomra, hogy nem közvetlenül egymás alatt helyezkednek el, így elkerülik azt, hogy egy-egy fentebb pihenő madár ürüléke a tollazatukon landoljon, és úgy nézzenek ki, mint azok a bizonyos padok. A dolmányos varjak nem védett madarak, ennek ellenére a Főkert munkatársai, inkább a padok beszedését választották, ami sokkal állatbarátabb, mint a madarak kilövése. Az ülő alkalmatosságok visszahelyezésére már nem kell sokat várni, mivel a költési időszak február végén, március elején kezdetét veszi, ekkor párokra válva elhagyják a területet, hogy megkezdjék a fészkek tatarozását.
Dolmányos varjú, forrás: www.wikipedia.org
Dolmányos varjú, forrás: www.wikipedia.org

A varjak számos, fészket nem építő védett és fokozottan védett ragadozó madárfajunk számára teszik lehetővé az utódnevelést, amelyek nem pazarolják idejüket otthon építésére, inkább a hátrahagyott varjúfészkekben telepednek meg. Ilyen többek között a kabasólyom, a kékvércse és a 2020-as év madara az erdei fülesbagoly.
 
2020.02.14
|


Sonic, a sündisznó

amerikai-kanadai-japán kalandfilm, 99 perc, 2020

A vadon hívó szava

amerikai kalandfilm, 100 perc, 2020

Mancs őrjárat: Vigyázz, kész, mancs!

kanadai animációs film, 66 perc, 2019

Dolittle

amerikai családi film, 106 perc, 2020

Jégvarázs 2

amerikai animációs film, 103 perc, 2019
További gyerekfilmek
Ifjúsági/gyerek műsorok a TV-ben
16:58
Kate és Mim-Mim
I. évad, 49. rész
17:00
Gumball csodálatos világa
2011, II. évad, 322. rész: A tanulság
17:00
A Tom és Jerry-show
2014, II. évad, 120. rész: Harc a múzeumban
17:00
Alviiin!!! és a mókusok
III. évad, 305. rész: Baba-Mama Dráma
17:00
Chuck, a dömper kalandjai
amerikai animációs sorozat, 51. rész
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.