Kedvenc helyek

Öt halva született rapkarrier

Márpedig takarítani, főzni, rappelni mindenki tud! Ugyan, milyen kihívást tartogat, hogy az ember dobalapra ritmizálja fel a vízállásjelentést? Nos, a következőkben hazai és külföldi példákon át demonstráljuk, hogy az iménti téveszme miféle muzikális diszkóbaleseteket eredményezett a történelemben.
MC Ducky: Az igazi 
 
Az Emergency House 1997-es nagylemezén MC Ducky rapbetétjei a korábbinál jóval nagyobb teret kaptak, ugyanakkor ezzel egy időben egy komplett generációt nyilvánítottak katonai szolgálatra alkalmatlannak. Az időközben producerré avanzsált Dopeman azonban nem volt hajlandó észrevenni a nyilvánvaló összefüggéseket, és úgy döntött, azért is Ducky lesz hazánk első női rappere. Első és utolsó szólólemezén nyújtott teljesítményével ugyanakkor bizonyos értelemben megszégyenítette a korabeli férfiúi mezőnyt, ugyanis egy komplett fenyőerdőt hasogatott fel a hiphop hátán. 
 

 
 
Fenyő Miklós: Jön a Break 
 
A Hungária 1983-as feloszlása elsősorban Fenyő Miklósnak volt köszönhető, Jól nézünk Miki című szólólemeze alapján azonban szemernyi kétségünk nem lehet afelől, hogy mindez őt traumatizálta a leginkább. Mindenesetre Fenyő ominózus rapprodukciójával megválaszolta a kérdést: milyen látványt nyújtott volna Grandmaster Flash, ha idegbecsípődés közben fejen találja a lengőteke egy józsefvárosi resti kerthelyiségében. 
 

 
 
Dee Dee King: Funky Man 
 
Dee Dee Ramone két dologról volt híres: ő írta a legnagyobb Ramones-slágereket, ugyanakkor orrában és vénájában komplett vegyiüzemeket tüntetett el. Ez utóbbi tevékenysége eleinte fokozta zenei kreativitását, idővel azonban hasonló dolgokat eredményezett, mint évekkel később az elszenvedett pofonok Muhammad Ali vagy Bunyós Pityu esetében. No, de nézzük a dolog jó oldalát, Dee Dee rapkarrierjénél elrettentőbb hatású drogprevenciós anyag azóta sem nagyon született. (Leszámítva talán a Rekviem egy álomért című klasszikust.)  
 

 
 
Mc Papa és a Handa Banda: Ne menj el! 
 
Minden idők egyik legjobb és legszerethetőbb hazai tévés személyisége híres volt kitűnő zongoratudásáról. Antal Imre tehetségéről már csak az a tény árulkodott jobban, hogy még Ihos Józseffel is képes volt szórakoztató beszélgetésbe bonyolódni. Az alábbi produkcióért már annak idején is bűnbocsánatban részesült, a felbujtó azonban vélhetőleg ma is joggal próbál elvegyülni az Andok lámái között tarka szőrcsuhájában. 
 

 
 
Mr. T: Treat Your Mother Right 
 
A rosszízű sztereotípiák terjedését – miszerint minden afroamerikai tud basszusgitározni és rappelni – a 80-as években csírájában fojthatta volna el Mr. T produkciója. De még ennek fényében is hálásak lehetünk, hogy a Treat Your Mother Right nem kapott nagyobb nyilvánosságot. Az A-Team gumiarcú dumafrancija ugyanis brutálisabb gyomrosokban részesítette a hiphopot, mint Rocky Balboát a franchise harmadik részében. 
 

 
 
kirsch
2020.02.14
|


Játék
November 3. és 5. között az Európai Parlament idén is az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatja be az Lux-díjra jelölt, döntős filmeket.
Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.