Letartóztatták a művészt, aki „politikai pornó” oldalt akart létrehozni

Párizsban letartóztatták Pjotr Pavlenszkij orosz performanszművészt, aki 2013-ban azzal vált ismerté, hogy a földhöz szögelte herezacskóját a Vörös téren (korábban a Pussy Riot letartóztatása ellen tiltakozva a száját varrta össze), mert egy „politikai pornó” oldalt akart létrehozni, ezért feltette a Benjamin Griveaux-ról készült szexvideót az internetre.
Mint kiderült, Pavlenszkij töltötte fel az internetre a Párizs főpolgármesteri posztjára induló Benjamin Griveaux-ról az állítólagos szexvideót, ami miatt Macron jelöltje két nappal később lemondott. Az orosz művész elmondása szerint egy olyan „forrástól” szerezte a videót, aki kapcsolatban állt Griveaux-val. Pavlenszkijt letartóztatták, de a BBC szerint nem a videó miatt, hanem egy tavaly decemberi „fegyverrel elkövetett szándékos erőszak” miatt. A francia törvények értelmében akár két év börtönbüntetést is kaphat olyan szexuális tartalom megjelentetéséért, amihez az abban résztvevők nem járultak hozzá. A művész azt állítja, ő csak egy olyan politikai pornó weboldalt akar létrehozni, ami bemutatja, milyenek is a hatalmon lévő emberek. 
 
Pavlenszkij 2017 májusában kapott politikai menedékjogot a francia kormánytól, ám még ugyanebben az évben felgyújtotta a Bank of France épületének egyik bejáratát, amiért három év felfüggesztett büntetést kapott.  
 
(Art Newspaper) 
2020.02.18
|


Közlemény Budapest, 2020.03.12. A 2020. március 11-i kormányrendelet következtében a Pesti Est mind a nyomtatott, mind az online működését leállítja. A kialakult helyzet és a kormány döntése alapvetően befolyásolja az üzleti működésünket, emiatt kénytelenek vagyunk leállni a lapkiadással. Az elmúlt közel 30 év alatt ez lesz az első olyan hét, amikor a Pesti Est nem jelenik meg. Olvasóinkat arra kérjük, hogy tájékozódjanak – mind a hazai, mind a külföldi médiából – a koronavírussal kapcsolatos hírekről! Ehhez szeretnénk segítséget nyújtani, és kezdetnek ezeket weboldalakat ajánljuk az információszerzésre: angolul: theguardian.com németül: www.spiegel.de spanyolul: elpais.com franciául:  lemonde.fr Kedves olvasóink, arra szeretnénk kérni titeket, hogy tartsuk be az óvintézkedéseket, segítsük egymást abban, hogy a vírus terjedését lelassítsuk, és vigyázzunk egymásra, gondolkodjunk józanul. Hiányozni fogtok. Viszmeg Krisztina Lapigazgató
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.