Nyerj páros jegyet az ACÉL és SZÍV. 1000 év történeti fegyverei c. kiállításra!

A csaknem félezer, részben soha be nem mutatott tárgyat felvonultató ACÉL és SZÍV. 1000 év történeti fegyverei című kiállítás a honfoglalástól a 19. századig mutatja be a fegyverek történelmet alakító szerepét, a különböző korok társadalmának vadászati eszközeit.
Mindezt az Európa sorsát hosszan meghatározó oszmán birodalom harci relikviái egészítik ki, de hangsúlyos szerepet kapnak olyan képző- és iparművészeti alkotások is, amelyek a hadtörténethez és a vadászathoz kapcsolódnak. A tárlaton a közönség olyan ikonikus tárgyakat tekinthet meg, mint gróf Andrássy Gyula miniszterelnök ezüst szablyája, amelyet a feltételezések szerint 1840-ben, korai nagykorúsításakor, 17 évesen kaphatott meg. 
 
Hasonlóan emblematikus a branyiszkói ütközet győztesének, Guyon Richárd, 1848-49-es, későbbi honvédtábornoknak – a testvérén keresztül – adományozott fegyver. A francia-angol származású tábornoknak az angol nemzet ajándékozta a most bemutatott, névre szóló díszkardot, amelynek feliratában elismerték a magyar csatatereken tanúsított heroikus küzdelmeit, egyben köszönetet mondtak a törökországi Karsz városánál folytatott harcaiért.  
 
Ugyanezen a kiállításon látható Erős Ágost szász választófejedelem, lengyel király gazdag kidolgozású, elefántcsonttal, ezüst ötvösséggel ékesített pisztolya, amelyen a korona alatti arcképe, továbbá választófejedelmi címere is megtalálható. A tárlat legidősebb darabja a 800-as évek elejéről származó avarkori kard, a legnagyobb pedig egy 16-17. század fordulójáról ránk maradt, minden részletében eredeti, 2 méter hosszú naszádpuska. 
 
Ha szeretnél jegyet nyerni a kiállításra, nincs más dolgod, mint válaszolni az alábbi kérdésre!
 
Helyszín: Magyar Nemzeti Múzeum
 
Időpont: március 15-ig
 
A nyereményjegyek március 5-ig használhatók fel!
 
A határidő lejárt, már nem lehet tippelni!
(9 kép)
Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.