Jeremy Irons magyarázkodó szavaival indult az idei Berlinale

Csütörtök reggel elkezdődött a 70. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál, amelynek csütörtöki sajtótájékoztatóján az Oscar-díjas Jeremy Irons, az idei Berlinale nemzetközi zsűrijének elnöke reagált az elmúlt hetekben felemlegetett – a szexuális abúzussal, meleg párok házasságával és abortusszal kapcsolatos – korábbi megosztó megjegyzéseire.
A sajtótájékoztatón Irons elmondta, mekkora megtiszteltetés számára a felkérés, majd reagált a német sajtóban előhozott megosztó kijelentéseire. „Nem mint a zsűri elnöke, hanem mint magánszemély szeretnék szólni azokról a megjegyzésekről, amiket állítólagosan a múltban tettem, és amik az elmúlt hetekben néhány sajtóorgánumban előkerültek. Bárcsak ne kellene ezzel foglalkoznom, de nem akarom, hogy továbbra is elvonják a figyelmet a Berlinaléról” – mondta el az újságíróknak. Irons 2011-ben a brit Radio Timesnak adott interjújában azt nyilatkozta, „ha egy férfi ráteszi egy nő fenekére a kezét, bármelyik nő, akiben van egy kis spiritusz, tud ezzel mit kezdeni. Ez egyfajta kommunikáció.”
 
A színész egy másik interjújában bűnnek hívta az abortuszt, a Huffington Postban 2013-ban pedig kijelentette, ha legalizálnák a melegházasságokat, azzal arra ösztönöznék az apákat, hogy elvegyék a fiaikat, mert ezzel megúszhatnák az örökösödési adót.
 
Irons a sajtótájékoztatón elmondta, ezeket a megjegyzésit, korábban már tisztázta és elnézést kért értük, ettől függetlenül kitért ezekre a témákra. „Hadd mondjam el a nézeteimet ezekről a dolgokról. Először is, tiszta szívvel támogatom azt a globális mozgalmat, ami a nők jogait támogatja, és megvédi őket az agresszív, bántó és tiszteletlen bánásmódtól, akár otthon vagy a munkahelyeken. Másodszor, támogatom az azonos neműek házasságát, azokon a helyeken, ahol bevezették, és remélem, hogy ez a felvilágosult jogalkotás egyre több társadalomban megvalósulhat. A harmadik pedig, hogy teljes szívemből támogatom a nőknek az abortuszhoz való jogát” – mondta el Irons.
 
„Ez a három dolog emberi jog, és hiszem, hogy szükséges lépések egy civilizált és emberi társadalom irányában. Sok olyan hely van a világon, ahol ezek a jogok nem léteznek. (…) Remélem, hogy néhány film, amit megnézünk, megcélozzák ezeket a problémákat, a többi másik mellett, amikkel a világban szembe kell néznünk, várom, hogy megnézhessem az idei Berlinale filmjeit, amik arra ösztönöznek majd bennünket, hogy megkérdőjelezzünk meglévő attitűdöket, előítéleteket és az életnek azt a globális felfogását, ahogy azt ma látjuk.” 
 
(Variety) 
2020.02.21
|


Film premierek

Világpolgárok

olasz vígjáték, 92 perc, 2019

Talpig fegyverben

angol-német-új-zélandi akcióvígjáték, 95 perc, 2019

Mint egy főnök

amerikai vígjáték, 83 perc, 2020

Előre

amerikai animációs film, 114 perc, 2020
Filmek a TV-ben
H
30
K
31
Sze
1
18:05
Négy esküvő és egy temetés
angol romantikus vígjáték , 1994
18:35
A belső ember
amerikai filmdráma, 2006
18:40
Öld meg Rómeót!
amerikai akcióthriller, 2000
18:45
Tölténykirálynő
amerikai akciófilm, 2019
18:55
Milliárdos váltságdíj
angol thriller, 2016
Közlemény Budapest, 2020.03.12. A 2020. március 11-i kormányrendelet következtében a Pesti Est mind a nyomtatott, mind az online működését leállítja. A kialakult helyzet és a kormány döntése alapvetően befolyásolja az üzleti működésünket, emiatt kénytelenek vagyunk leállni a lapkiadással. Az elmúlt közel 30 év alatt ez lesz az első olyan hét, amikor a Pesti Est nem jelenik meg. Olvasóinkat arra kérjük, hogy tájékozódjanak – mind a hazai, mind a külföldi médiából – a koronavírussal kapcsolatos hírekről! Ehhez szeretnénk segítséget nyújtani, és kezdetnek ezeket weboldalakat ajánljuk az információszerzésre: angolul: theguardian.com németül: www.spiegel.de spanyolul: elpais.com franciául:  lemonde.fr Kedves olvasóink, arra szeretnénk kérni titeket, hogy tartsuk be az óvintézkedéseket, segítsük egymást abban, hogy a vírus terjedését lelassítsuk, és vigyázzunk egymásra, gondolkodjunk józanul. Hiányozni fogtok. Viszmeg Krisztina Lapigazgató
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.