Elment Ulay, az úttörő és provokatőr

Néhány évvel ezelőtt sok millióan osztották meg közösségi oldalukon azt a videót, amelyben Marina Abramović, a világhírű performanszművész The Artist Is Present című, 2010-es New York-i kiállításán (MoMA) egy asztalnál ül, és bárki leülhet vele szembe.
Egyszer csak egy ismerős arc kerül Abramovićcsal szembe, élete valamikori nagy szerelme és egykori alkotótársa, a viharos szakításuk óta nem látott Ulay. Abban, ahogy a férfi és nő hosszan nézi egymást, szavak nélkül benne van minden, ami két ember között történhet, nem véletlen, hogy futótűzként terjedt az interneten a művészvilág egykori álompárjának pár perces jelenete. Ulay, vagyis Frank Uwe Laysiepen 1943-ban született Németországban, majd Amszterdamban dolgozott, mielőtt Ljubljanába költözött. Tizenkét éven át élt és alkotott együtt Abramovićcsal, ez volt élete legtermékenyebb korszaka művészileg. Ulay 76 éves korában hunyt el rákban. 
 
(The Guardian)
2020.03.04
|


Közlemény Budapest, 2020.03.12. A 2020. március 11-i kormányrendelet következtében a Pesti Est mind a nyomtatott, mind az online működését leállítja. A kialakult helyzet és a kormány döntése alapvetően befolyásolja az üzleti működésünket, emiatt kénytelenek vagyunk leállni a lapkiadással. Az elmúlt közel 30 év alatt ez lesz az első olyan hét, amikor a Pesti Est nem jelenik meg. Olvasóinkat arra kérjük, hogy tájékozódjanak – mind a hazai, mind a külföldi médiából – a koronavírussal kapcsolatos hírekről! Ehhez szeretnénk segítséget nyújtani, és kezdetnek ezeket weboldalakat ajánljuk az információszerzésre: angolul: theguardian.com németül: www.spiegel.de spanyolul: elpais.com franciául:  lemonde.fr Kedves olvasóink, arra szeretnénk kérni titeket, hogy tartsuk be az óvintézkedéseket, segítsük egymást abban, hogy a vírus terjedését lelassítsuk, és vigyázzunk egymásra, gondolkodjunk józanul. Hiányozni fogtok. Viszmeg Krisztina Lapigazgató
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.