„A könyv nyelvezete elbizonytalanított” - Bill Nighy

Bill Nighy népszerű karakterszínészből nőtte ki magát egyre több angol mozi főszereplőjévé: ha őt látjuk, szinte biztosak lehetünk abban, hogy minőségi, érzelmes és visszafogottan humoros angol filmmel lesz dolgunk. Ezúttal kosztümbe bújt, hogy egy Jane Austen-adaptációban, az Emmában bizonyítson.

70 éves.

 

A nevét az Igazából szerelemmel ismerte meg a világ.

 

A karrierjét színházban kezdte, majd jött a tévé és legvégül a mozi.

Jól tudom, hogy ez az első Jane Austen-adaptáció, amiben szerepel? 
 
Igen, még sosem volt dolgom vele. A legközelebb akkor voltam hozzá, amikor egy Trollope-mű, a He Knew He Was Right adaptációjában játszottam a tévében. Ezt az apróságot leszámítva, semmiféle kapcsolatom nem volt Jane Austennel, a könyveit sem olvastam, és a tévé- és filmadaptációikat sem láttam. Nem szándékosan kerültem őket, egyszerűen csak így alakult. Amikor megkerestek az Emmával, eleinte nem voltam biztos abban, hogy igent kell mondanom. A könyv nyelvezete elbizonytalanított. Úgy éreztem, az archaikus szövegek egy olyan alakítás felé visznek majd, amit nem szerettem volna. Olyan ez számomra, mint Shakespeare: nem szerepelek sok Shakespeare-adaptációban, hasonló okokból. Vannak bizonyos konvenciók a darabjaiban szereplő karakterekről, amik nemcsak a nézők fejében vannak ott, hanem az enyémben is, és én nem szeretnék ilyen sablonok alapján játszani.
 
Aztán találkoztam Autumn de Wilde rendezővel és Eleanor Catton forgatókönyvíróval. Ekkor jöttem rá, hogy mi nem Jane Austent, hanem Eleanor Cattont forgatunk, hiszen ez az ő szkriptje volt, egy Booker-díjas íróé. Fantasztikus humorú, csodálatosan okos nő, akárcsak Autumn. Először Autumn de Wilde-dal találkoztam. Éreztem, hogy különleges, és más, mint a többiek. Izgalmas volt, ahogy beszélt nekem a filmről. Kaliforniai, és sok ember azt gondolja, milyen jó, hogy messziről jött emberként friss nézőpontot hozhat a történetbe. Ebben lehet is valami, de nem azért vállaltam el a filmet, mert Autumn kaliforniai. Azért mondtam igent, mert sokkal okosabbnak tűnt nálam, jó emberismerőnek bizonyult, és nagyon értette, mi fán terem a screwball comedy. Ráadásul hihetetlen személyiség. Úgy érzem, még sok Autumn de Wilde-filmet fogunk látni. Csodálatos fotós, könyvei jelentek meg, és olyanoknak csinált már videoklipeket, mint a Beck, Jack White, Ryan Adams, Elliot Smith és a Florence + The Machine. A Florence + The Machine klipjét meg kell nézni, egészen lenyűgöző. Véletlenül úgy alakult, hogy az Emma az első nagyjátékfilmje, de ez nem jelenti azt, hogy ne lenne nagyon tapasztalt. Amúgy is sok első filmessel dolgoztam már együtt az életem során. 
 
Kapott leckéket arra vonatkozóan, hogy milyen egy XVIII. századi angol úriember? 
 
Úgy rémlik, hogy volt ezzel kapcsolatban egy felkészítő tanfolyam, de én dolgoztam, és csak későn értem oda, szóval már véget ért, mire megjelentem. A forgatáson azonban volt egy dialektustanár, aki segített a beszédmódunk alakításában. A dialógust nem akartuk modernizálni, ahhoz tartottuk magunkat, ami a papíron szerepel. Ha pedig megszegtél valamilyen korabeli etikettszabályt, mindig volt valaki a forgatáson, aki rád szólt, és újra felvettük a dolgot. Hogyan ülj egy széken, hogyan viselkedj egy nővel, mit tehetsz meg egy nő előtt és mit nem. Ilyenek. A legtöbbel eleve tisztában voltam, de persze tudtak nekem is újat mutatni. Tiszteletben tartottuk, hogyan viselkedtek egymással a korszak emberei. 
 
A filmnek csodás szereposztása van. Mit gondol, érdekelni fogja a fiatalabb nézőket? 
 
Szerintem igen. Ahányszor csak kosztümös filmen dolgoztam – és ez nem fordult elő gyakran –, mindig az volt az alapállás, hogy nem kosztümös filmen dolgozunk. Ez egy nyilvánvaló észrevétel. Számomra nem lényeges, hogy amit eljátszunk, az mondjuk kétszáz éve történt, mert én a jelenben alakítom, a jelenben élem át. Ezek nem múltbéli történetek, hiszen most történik meg minden, a nézők szeme láttára. Amit a filmben látunk, azok időtlen dolgok, bár ezt a szót általában igyekszem kerülni. A főszereplőknek, Johnnynak és Anyának sem kellett idézőjelbe tenniük a dolgokat a játékukkal, nem úgy alakítottak, mintha egy múltbéli korszakot próbáltak volna megidézni. Amit csinálnak, az modern, valós. Tetszik, hogy a nézők többsége nem fogja ismerni ezeket a fiatal színészeket, vagy ha mégis, akkor biztosan egy egészen más típusú filmből. 
 
A film látványvilága és kosztümjei is nagyon modernek, ugyanakkor mégis hűek az adott korszakhoz. 
 
Abszolút korhűek. Gyakran forgattunk olyan réges-régi házakban, amikhez már sok-sok éve hozzá se nyúltak, mert nem volt rá pénz, mi pedig fogtuk, és helyrepofoztuk őket. Hihetetlen színvilágot álmodtak meg a házak belsejébe, amit egészen lenyűgözőnek találtam. Korábban azt hittem, ezek az otthonok mind nagyon sötétek voltak.  
 
Milyen érzés volt először belépni a díszletbe? 
 
Tudom, hogy minden színész mindig ezt mondja, de ez egyike volt a legjobb munkáimnak. Csodás színészek vettek körül, akikkel rengeteget nevettünk. Mindig volt velünk egy zongora a díszletben. Amber Anderson nemcsak csodálatos színész, hanem minden, amit hallasz tőle a filmben, valóban ő játssza – ő egy koncert színvonalú zongoraművész. Johnny szintén zenész, jól játszik zongorán, és Angus és Edward, akik a filmben az embereimet alakítják, szintén elboldogulnak a hangszeren, méghozzá jó szinten. Egész nap dalokat találtak ki. Minden karakternek külön dalok íródtak, amik nagyon viccesek és okosak lettek. Mind éreztük, hogy valami nagyon jó dologban veszünk részt, a producerek is. Ott voltunk tavasszal Anglia déli részén, egyszerűen csodás volt. 
 
Ön is dalra fakadt? 
 
Azt hiszem, volt rá példa. Remélem, nem vették fel videóra. 
 
Merrefelé forgatták az Emmát? 
 
Gloucestershire és Sussex környékén. Teli volt minden lovakkal és hintókkal. 
 
Milyen partner volt a főszereplő, Anya Taylor-Joy? 
 
Álomszerű partner. Példaszerű, és hihetetlenül tehetséges. Körülbelül öt filmje jön ki a közeljövőben. Elég sokat fogunk hallani Anya Taylor-Joyról. Nem az én dolgom, hogy jellemezzem őt. Szokták kérdezni, milyen tanácsot adnék neki, de nem hinném, hogy ő rászorulna a tanácsaimra, és ez Johnnyra is igaz. Anya már most is jelentős előadóművész. Nagy név lesz belőle a szakmában, és nagy öröm volt vele dolgozni. Elképesztően felkészült. Nagyon tanult, vagy inkább ösztönös? Ki tudja? Kit érdekel? Az biztos, hogy a film minden rezdülésével tisztában volt. Az ilyen emberekre szokták mondani, hogy nagyon intelligens, de én ellenállok a kísértésnek. Az biztos, hogy nagyon-nagyon okos. 
 
Úgy tudom, egy másik kosztümös filmet is készített, a Heidi: Queen of the Mountaint. 
 
Így van, az valóban egy kosztümös film lesz. Sőt, nemrég fejeztem be egy hetvenes években játszódó filmet is, a Minamatát, amiben Johnny Depp volt a partnerem. Csodás volt, nagyrészt Belgrádban forgattunk. Imádom a munkámat, mert ha épp nem kellett volna ott forgatnom, nem hiszem, hogy valaha eljutottam volna Belgrádba, pedig egy csodálatos hely.
 
 
Tulu/UIP-Duna Film
2020.03.09
|
(23 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
Ester Rada az élő bizonyíték rá, hogy jelentősen lerövidíthető az az időszak, amikor a kezdő zenész ötvenfős klubokban kényszerül játszani húsz fizető vendég előtt.
Filmek a TV-ben
H
29
K
30
Sze
1
Cs
2
Legnépszerűbb
Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.