heti ZÖLD – Fogyasztóvédelmi világnap – március 15.

Ki mit vesz, úgy arat. De még jobb, ha nem is vesz túl sok mindent, csak amire valóban szüksége van. Ön, Te, mi, vagy mindannyian! Ha bemegyünk csak a sarki boltba, vagy épp rendelünk egy webshopból valami szépet, több mindenhez van jogunk, mint gondolnánk.
John F. Kennedy hirdette ki 
 
Tulajdonképpen az ex-amerikai elnök nevéhez fűződik a fogyasztóvédelem alapjainak nyilvános lerakása. Előtte is jelentkezett már igény arra, hogy a vásárlók érdekei képviselve legyenek, leginkább Észak-Amerikában. De – ahhoz képest – csak 1962. március 15-én hirdette ki a négy fogyasztói jog összefoglaló történelmi nyilatkozatát, melyek a következők: a választáshoz, az információhoz, a képviselethez és a biztonsághoz való jog. A fogyasztók Bill of Rights-a néven ismert törvény folyományaként igazságosabb viszony alakult ki az eladó és a vevő között nagyléptékben is, ekkor elsősorban Amerikában. A világnapot 1983 óta ünnepeljük meg az egész világon. 
 
 
Mit takarnak az alapjogok? 
 
A biztonsághoz való jog annyit tesz, hogy jogunk van olyan termékekhez hozzájutni, amelyek nem veszélyezteti az életünket vagy az egészségünket. A választás szabadsága mindenki számára egyértelmű, jogunk van eldönteni, melyik termékre van szükségünk, ha ki tudjuk fizetni. Az egy másik kérdés, hogyan manipulál a reklám. Az információhoz való jog ebben a szövegkörnyezetben természetesen szintén a vásárlás szempontjából fontos: jogunk van tudni minden adatot a kiszemelt tárgyról anyagát, összetevőit és származását tekintve is. A fogyasztói alapjogok mellé az évek során még csapódott néhány: a meghallgatáshoz, az oktatáshoz, a kártérítéshez és az egészséges környezethez való jog. Fontos, hogy mindezekkel tisztában legyünk, éppen ezért jogunk van jelezni, tanulás során elsajátítani lehetőségeinket. Az Európai Unióban is jogunk van a fentieken kívül jogorvoslathoz, kártérítési igény érvényesítéséhez is. A Fogyasztóvédelmi Világszervezet ezek alapján építette fel működését, itthon a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság áll a fogyasztók rendelkezésére. 
 
Venni vagy nem venni? 
 
Ezzel a témával szorosan összefügg a tudatos vásárlás is, a tudatos vásárlóvá válás folyamata. Ha érdekel a dolog, számos felületet találsz, ahol okos, használható ötleteket vehetsz át, módszereket alkalmazhatsz. Például figyelj arra, hogy mindig legyél jelen a boltban (is). Lehetőleg ne éhesen rohanj be a szupermarketbe nagybevásárlásra, mert egyrészt a végére éhen halsz, másrészt minden felesleges dolgot megveszel. Helyette érdemes a szieszta után (haha) indulni átgondolt listával, főleg ha sokan éltek egy fedél alatt, de természetesen szingliként is érdemes ügyesen betárazni. 
 
Pesti Est-tippek 
 
Részesítsd előnyben a szezonális termékeket! Kevesebb tejtermék és hús, több zöldség és gyümölcs. Az ásványvízhez ne ragaszkodj, a csapvizünk kiváló! Menj a boltba gyalog vagy bicajjal, vagy szervezz havi három nagybevásárlást, és akkor jól pakold meg az autót tartós árukkal! Vásárolj jó minőséget, amiről azt is tudod, nem gyerekek szőtték-fonták két fillérért! Hosszabb távon jársz jól vele, és kevesebb szemetünk is lesz. Ha valami elromlott és javítható, hozasd rendbe! Csak akkor vegyél meg egy kütyüt, ha elengedhetetlen a munkádhoz, ha tönkrement, a megfelelő helyre dobd!
 
Hasznos linkek:
 
tudatosvasarlo.hu 
fogyasztovedelem.hu
nfh.hu
SasLena
2020.03.11
|


Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.