Kedvenc helyek

Zenei adatbázis készül a múlt kísérleti zenéiből

Az 1957 és 2000 közötti időszak nem demokratikus rendszereiben született, részben eddig ismeretlen kísérleti és underground zenei tartalmakat teszi elérhetővé egy új projekt. Az Unearthing the Music adatbázisa öt jelenlegi EU-tag, köztük Magyarország összefogásával valósult meg.
A vizsgált underground kultúra által megismerhető a közelmúlt szólás- és mozgásszabadsága, tudásáramlása, de megtudhatjuk azt is, miként volt lehetséges ennyire különböző országokban megőrizni a teremtő gondolkodást, és életre hívni az önkifejezés új formáit – közölték a szervezők az MTI-vel. 
 
Az Unearthing the Music adatbázisban mind a volt szocialista tömb országaiból, mind az egykori jobboldali autoriter berendezkedésű államok területeiről származó dokumentumokat feldolgozza. Az együttműködés öt EU-tagország együttműködésével valósult meg, a vizsgált országok között szerepel Németország, Spanyolország, Portugália, Görögország, Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Magyarország, Románia, Oroszország, Ukrajna, Fehéroroszország, Észtország, Lettország, Litvánia, Horvátország, Szerbia, Szlovénia, Észak-Macedónia, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Albánia, Koszovó, Grúzia és Azerbajdzsán. 
 
Lappangó felvételeket keresnek!
 
A projekt kutatói kérik mindazokat, hogy akik az érából származó és az underground vagy experimentális zenéhez köthető (punk, kísérleti dzsessz, elektronikus zene, computer-zene stb.) bármilyen hang- vagy vizuális felvétellel, koncertfotókkal, esetleg egyéb dokumentummal rendelkeznek, járuljanak hozzá az adatbázis lehetséges bővüléséhez és vegyék fel velük a kapcsolatot az underground.zene@gmail.com e-mail címen augusztus 10-ig. 
 
Az eddig fellelt archív anyagok között már most bárki szabadon böngészhet az Umscene adatbázisában, és zenéket is lehet hallgatni. A magyar részben részletes információk olvashatók mások mellett a 180-as Csoportról, a Bizottságról, a Balatonról, Molnár Gergelyről, Kurtág Györgyről, Ligeti Györgyről, Lukin Gáborról, az Illésről, a Kontroll Csoportról, Binder Károlyról, Hortobágyi Lászlóról, Kistamás Lászlóról, a Sziámiról, Rupaszov Tamásról, Ungváry Tamásról, Szemző Tiborról, a Trabantról vagy a Vágtázó Halottkémekről. 
 
(MTI)
2020.06.23
|


Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.