Betiltják az egyszer használatos műanyagokat

195 szavazattal egyhangúlag elfogadta a parlament az egyes egyszer használatos műanyag termékek forgalomba hozatalának betiltásáról szóló törvényjavaslatot.
A kormány a műanyag termékek környezetre gyakorolt hatásának csökkentéséről szóló uniós irányelv alapján a műanyag fültisztító pálcikákat, evőeszközöket, tányérokat, szívószálakat, italkeverő pálcikákat, továbbá a könnyű és nagyon könnyű és az úgynevezett expandált polisztirolból készült étel- és italtároló edényeket, poharakat tilthatja be 2021. január 1-től.   
Megalkották a biológiailag lebomló hordtasak fogalmát, és a termékdíját 500 Ft/kg-ban határozták meg, míg a hagyományos műanyag zacskók termékdíja 1900 Ft/kg. 
 
A törvényben javasolják a betiltásra kerülő termékek gyártóinak az alternatív termékek gyártására való átállást, illetve gyártósoraik átállítását, amihez innovatív megoldásokra is szükség van, ennek jelentős költségvetési hatása van: technológiai, szakképzési, mérnöki és szemléletformálási. Ennek megfelelően a Kormány – lehetőség szerint – támogatást nyújt a betiltással érintett termékeket gyártó cégek technológiaváltására, valamint a helyettesítő termékek jelenlegi gyártóinak kapacitásbővítésére, új gyártósorok beszerzésére. 
 
A döntésre a Greenpeace is reagált, akik üdvözlik a törvény megszavazását, ám hozzáteszik, hogy mindez visszalépés a korábbi, jóval zöldebb javaslathoz képest, és a kormány
„biztosítsa, hogy az egyszer használatos zacskókra kiszabott termékdíjat a kereskedők nem építik bele az élelmiszerek árába;
írja elő, hogy ne lehessen környezetkárosító, egyszer használatos zacskókat ingyen adni a fogyasztóknak;
garantálja, hogy az úgynevezett „lebomló” zacskókat külön begyűjtik, szakszerűen komposztálják. Ezek ugyanis többnyire természetes körülmények között nem bomlanak le, a műanyagos szelektívbe pedig nem dobhatók be, mert műanyagként nem újrahasznosíthatóak;
a készülő kormányrendeletet úgy alkossa meg, hogy a nyersanyagpazarló egyszer használatos termékek és csomagolóanyagok mihamarabb visszaszoruljanak a használatból, és az eldobható műanyagokat ne más egyszer használatos termékekkel helyettesítsük."
2020.07.04
|


Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.