A Pesti Vigadó zárvatartásai

Budapest, Pesti Vigadó, július 13. - szeptember 6.
A Pesti Vigadó épülete a történelem során nem csak a koronavírus alatt tartott zárva. Az új tárlattal a szervezők bemutatják azokat az időket, amikor az épület kapui zárva voltak a nagyközönség előtt.
A Pesti Vigadó története során nem az első zárvatartást élte át az elmúlt hónapokban. A lassan 200 éves múltra visszatekintő intézmény a történelem viharainak többször is áldozatává vált, építkezései, felújításai és romba dőlései az elmúlt évszázadok szimbolikus eseményeihez kapcsolódtak. Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc idején az osztrák ágyúk, a második világháborúban, Budapest ostroma alatt pedig a szovjet tankok és bombák tették használhatatlanná az épületet.  
 
A báloknak, nagyszabású koncerteknek, politikai eseményeknek helyet adó (nyitva tartó) épület eseményeit többször megmutatták már. Ez a kiállítás bepillantást enged azokba az időszakokba, amelyek zárt kapuk mögött zajlottak. Kik szóltak bele a Vigadó zárvatartásai idején a felújításokba, az intézmény újradefiniálásába, funkcióiba? Milyen — visszanézve mulatságosnak vagy megdöbbentőnek ható — ötletek születtek ekkor a Vigadó épületével kapcsolatban? Mi történt a házban, amikor a koncertek, fogadások és kiállítások élettel teli helyszínét a kalapácsok koppanása vagy a csend töltötte be? 
 
A négy zárvatartást bemutató kiállítás az 1830-as évektől tablókon ismerteti az eddig el nem mondott történeteket a 2020. júniusi, járványhelyzet utáni újranyitásig, keresve a választ arra a kérdésre, vajon létezik-e a Pesti Vigadó zárvatartás-története? 
2020.07.19
|


Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.