Szeptembertől a mozikban a NINCS PARANCS!

Szeptember 17-től látható a mozikban a rendszerváltás egyik emlékezetes eseményének, Magyarország történelmi helytállásának fontos kordokumentuma a NINCS PARANCS! című film, mely katartikus jelenetekben is bővelkedik.
1989 Európa sorsfordító éve volt. Egy 40 évig működő rendszer hirtelen összeomlott, a határok átrajzolódtak. A NINCS PARANCS! Bella Árpád és Harald Jäger határőr alezredesek kísértetiesen hasonló története. Bella Árpád hatáskörét túllépve átengedte a keletnémet tömeget a magyar–osztrák határon, és Harald Jäger hasonlóan cselekedett a Berlini Falnál, amikor puskalövés nélkül kelet-berlinieket engedett Nyugatra. Bátor fellépésükkel felgyorsították a 20. század végi történelmi események menetét és megakadályozták egy tömeges tragédia bekövetkeztét. A film arra is válasszal szolgál, hogy helytállásuk nélkül mi következhetett volna.
 
„Magyarország ütötte ki az első téglát a Berlini Falból” – mondta erről a tettről Helmut Kohl, volt német kancellár 
 

 
Egy fiatal keletnémet házaspár gyermekével néhány nap késéssel akart átszökni a magyar határon, amikor eldördült egy fegyver. A Vasfüggöny utolsó áldozatának (Kurt-Werner Schulz) katartikus története egy lehetséges történelmi katasztrófa elkerülését, és a megbocsájtás üzenetét hordozza. 
 
A dokumentumfilm főbb szereplői: Bella Árpád, Harald Jäger, Gundula Schafitel, Mészáros Ferenc, Nagy László. A fikciós filmrészlet főbb szereplői: Kerekes Vica, Huszár Zsolt és Kőszegi Ákos. Narrátorok: Schell Judit és Szervét Tibor. A film rendezője és operatőre, a Schiffer Pál- és Balázs Béla-díjas Szalay Péter.
 
A filmet Budapesten az Uránia, a Puskin, Toldi és a Tabán moziban lehet megnézni, de vidéki városokban is megtekinthető lesz.
2020.08.28
|
(5 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Filmek a TV-ben
H
14
K
15
Sze
16
Cs
17
P
18
23:45
Kingsman - A titkos szolgálat
amerikai-angol akcióvígjáték, 2015 (ism.)
23:55
Péntek 13 (2009)
amerikai horror, 2009
23:55
Rafaël
holland film, 2018
00:20
A Sólyom végveszélyben
amerikai-angol háborús, 2002
00:50
Mazeppa
francia vígdráma, 2017
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.