Kedvenc helyek

Pulp: Bad Cover Version

olvasói
10/10 (1)
(Island / Universal)

A 2001 legjobb albumai közé számító We Love Life már fél éve megjelent, de a lemez első maxiját (The Trees/Sunrise) csak most követi a második. A Bad Cover Version - a dal meg a hozzá tartozó maxiborító, videoklip és bónuszdalok együttese - az utóbbi idők egyik legszellemesebb popkulturális konceptje.


A dalban egy elhagyott férfi bizonygatja volt nőjének, hogy annak új pasija (és a vele átélhető szerelem) hozzá (és egykori kapcsolatukhoz) képest csak silány utánzat lehet. Popzenei nyelven szólva: rossz feldolgozás - innen a cím. A hatvanas évekbeli monumentális filmzenehangulatok kissé amortizált verziójaként ható, csilingelő gitárokkal, női vokálkórussal, vonósokkal támogatott dalban (mely egyértelműen magán viseli a Pulp új producerének, Scott Walkernek, a hatvanas évekbeli poplegendának a hatását), Jarvis Cocker a tamtamos kiállás után popkulturális példákat is hoz. "Aah, szóljon hát a dal a félresikerült szánalmas imitációkról" - énekli fájdalmasan, majd a Something In The Air című 1969-es Thunderclap Newman-hippislágerre emlékeztető dallamon sorolni kezdi: a Tom & Jerry beszélős verziója, a Rolling Stones a nyolcvanas évek óta, A majmok bolygója a tévében... Még Scott Walkert is megfricskázza egyik nagylemezének egyenetlen mivoltára utalva ("a Til The Band Comes In B-oldala"). Az intelligens, önreferenciális popzene egyik csúcsa - amire a művészettel bizarr viszonyban álló való élet tette fel a zászlót, mikor nem sokkal a dal felvételei után Jarvist elhagyta nagy szerelme (azóta viszont csak összejött a happy end: Jarvis egy fél év alatt visszahódította kedvesét és néhány héten belül meglesz az esküvő is).

 

 


A popkulturális koncept a kislemezen való megjelenéssel tovább bővült. A már az album borítófüzetében is látható fekete-fehér fotó kiszínezve vándorolt át a maxira, hogy még jobban emlékeztessen az utánozni kívánt eredetire: David Bowie 1972-es The Rise And Fall Of Ziggy Stardust And The Spiders From Mars című nagylemezének híres borítójára. Ha jobban megnézzük, nemcsak attól gagyibb ez az utánzat, hogy a popsztár helyett egy kisfiú pózol a legendás londoni helyszínen, hanem attól is, hogy egy ajtóval lejjebb, a Heddon Street 23. helyett a 21. előtt áll! A Bad Cover Version videoklipje, melyet a filmrendezői végzettségű Jarvis készített, szintén briliáns ötletre épül: a Live Aidet beindító sztárparádés brit segélydal, a Do The Know It's Christmas? klipjét utánozva híres popsztárok (Kylie Minogue, Robbie Williams, Liam Gallagher, Craig David, Phil Collins, Paul McCartney, Kurt Cobain, sőt Jarvis Cocker) hasonmásai éneklik a számot (saját hangjukon, kivéve Jarvis hasonmását - helyette maga Jarvis énekel, aki viszont Brian May-nek öltözve gitározik a videó egy másik pontján).

 

 


Ezt a klipet tartalmazza a Bad Cover Version DVD-single verziója (a Pulp első DVD-kiadványa!), de a hasonmások által énekelt felvétel hallható a maxi egyik változatán is, stílszerűen két feldolgozás társaságában. Nem a Pulp játszik feldolgozásokat, hanem a Pulpot dolgozzák fel, és nem is akárkik: a Moloko énekesnője, Róisín Murphy a Sorted For E's & Wizz című dalt viszi a táncparkettre, a Disco 2000 című nagy slágerből pedig Nick Cave és a Bad Seeds csinál valcert (lásd: No More Shall We Part). A másik maxiváltozat a Bad Cover Version eredetije mellett két bónuszdalt tartalmaz a Scott Walker bevonása előtti (még a régi producerrel, Chris Thomasszal készült) felvételek idejéről: az elmúlt tegnapokon bánkódó, de a végén némi optimizmust felcsillantó Yesterday csilingelő lusta popdal, a való élettel és szerelemmel hadilábon álló férfiú történetét elmesélő Forever In My Dreams katonásan lüktet - mindkettő a hatvanas évek hangulatában.

10/10

(Nálunk a fenti választékból a Nick Cave- és Róisín-féle feldolgozásokat tartalmazó CD2 maxiverzió sajnos nem kerül forgalmazásra – azt Nagy-Britanniából szerezhetik be a gyűjtők.)
Déri Zsolt
2002.05.06
|


Játék
November 3. és 5. között az Európai Parlament idén is az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatja be az Lux-díjra jelölt, döntős filmeket.
Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.