Kedvenc helyek

Mano Negra: Patchanka / King Of Bongo

olvasói
(0)
(Virgin/EMI)
Oké, két és fél évvel megjelenése után már mindenkinek megvan Manu Chao zseniális szólólemeze, a Clandestino, úgyhogy itt az alkalom eme papírtokkal összefogott 2 CD-s kiadvány formájában pótolni a sármos gitáros-énekes hajdani zenekarának, a Mano Negrának két korai munkáját, az 1988-as Patchanka és az 1991-es King Of Bongo albumot (igen, igen, ez utóbbian hallható a Bongo Bong törzsi-rockos eredetije).


Az 1987 és 1994 között működő, párizsi székhelyű, de több etnikum tagjait egyesítő, nevét egy hirhedt rebellis terrorszervezettől kölcsönző bulikülönítmény, a francia, angol és spanyol (sőt egyszer arab) nyelven daloló Mano Negra a latin és karibi (reggae, ska) zenéket, illetve a sanzonkultúrát pörgette fel rock and roll-lal, alternatív rockkal, néha hiphoppal, és a végeredmény valami fergeteges örömzene lett. Mindannyiunk kedvence, a spanyol származású Manuel Chao itt még Oscar Tramor művésznéven futott, és igazi őrjöngést csapott a színpadon. A Patchanka még érezhetően nyolcvanas évekbeli alternatív produkció, de a King Of Bongo már a kiforrott Mano Negra-hangzást mutatja, és ezen szerepel az Out Of Time Man című bájos sláger, amit a maga idejében a Music Television is előszeretettel tűzött műsorára. Ez utóbbi dalban is hallható a Mano Negra gyönyörű hangú vokalistanője, Anouk (nem keverendő össze az azonos művésznevű, középszerű, skandináv rockerlánnyal!), aki a Bongo Bong/Je ne t'aime plus-ben énekel Manu Chaónál, és akinek Manu hathatós közreműködésével készült 1997-es szólólemeze, a nemrégiben újra kiadott Automatik Kalamity szintén ajánlott hallgatnivaló. Visszatérve erre a két régi lemezre, érdemes tehát beszerezni őket, de még náluk is jobban azt, amit a Mano Negra-diszkográfiában közrefognak: a Puta's Fever című 1989-es korongot, a Fekete Kéz csúcsalbumát.

Patchanka: 8/10

King Of Bongo: 9/10
Déri Zsolt
2000.12.20
|


Játék
A Bosszúállók-széria negyedik felvonása egy 22 filmből álló történetfolyam megismételhetetlen lezárása, egy monumentális utazás utolsó állomása.
Ma még tart a Vegetáriánus Fesztivál előadásokkal, filmekkel, egészséggel és ételekkel. #vegetáriánusfesztivál #vegetarianus #joga #vegan #egeszseg #fenntarthatosag #programajanlo
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.