Kedvenc helyek

Chet Baker: Portrait

olvasói
(0)
(Columbia/Sony)
A Portrait című francia dzsesszlemezsorozat Chet Bakernek szentelt darabja a zenetörténet egyik legérdekesebb figurájának számító trombitás-énekes felvételeiből szemelget, az 1954-es Chet Baker & Strings és az 1974-es She Was Good To Me albumok számaiból.


Chet Baker (1929-1988) volt fiatal korában a legjóképűbb a dzsesszlegendák közül, tiszta James Dean. Baker trombitásként volt zseniális, könnyűkezű, laza csávó, akire még korának nagy fekete dzsesszgéniuszai is féltékenyek voltak, de énekesként is - noha technikáját és képességeit tekintve eléggé korlátozott volt - sikerült valami páratlant alkotnia. Búgó, androgün (egyszerre férfias és nőies) hangjától elolvadtak a lányok, a fiúk pedig, ha másért nem, hát a lányokra tett hatása miatt szerették nagyon a lemezeit. Baker élete azonban nem volt egy leányregény. keményen narkózni kezdett, valamikor a hatvanas évek végén - mikor a dealerétől távozott - egy banda kiverte a fogait, nemsokára mégis újra kezdte (mármint a trombitálást is), főleg Európában lógott, csúnyán megöregedett (de az énekhangja és a trombitajátéka nem), és végül tisztázatlan körülmények között kizuhant amszterdami szállodájának negyedik emeletéről (a halála előtt egy évvel forgatott Chet Baker - Let's Get Lost a világ egyik legjobb zenei dokumentumfilmje, aki tudja, nézze meg!). Számtalan lemeze van forgalomban, de ez a válogatásalbum igen gyengus, mivel csak két lemezről válogatták, és a tíz számból mindössze kettőn halljuk csak énekelni. Amint címe is mutatja - vonószenekarral felvett Chet Baker & Stringsről való számok pedig még a klasszikus korong 1998-as, kitisztított ("digitally remastered") újrakiadása előtt kerültek át ide, tehát elég tompán szólnak... A javaslatom tehát: inkább a Chet Baker & Strings újrakiadását szerezzétek be, plusz egy olyan lemezét, amin sokat énekel (például a The Best Of Chet Baker Sings címűt, amin mind a húsz 1953 és '56 között lemezre énekelt dala szerepel).

Chet Baker: 10/10

a lemez szerkesztése: 4/10
Déri Zsolt
2000.12.20
|


Játék
One-woman show egy utolsó felvonásban William Luce művéből a GK Társulat és a Manna produkciójában.
Pénteken és szombaton egy utolsó terezés a Rákóczi téren. Hajgumikészítés, kávéházi beszélgetés, reggelizés NEMAcsarnokban, lazulás, kóruszene. Nézz ki és örülj. #rakocziter #rakocziterezes #csikszerda #lazulosprogram #szomszedolosprogram
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.