Kedvenc helyek

Pink Floyd: Wish You Were Here

olvasói
(0)
(EMI)
A Wish You Were Here 1975-ös eredeti kiadása igazi csomagolástörténeti kuriózum volt, a Pink Floyd-borítókat jegyző Hypgnosis látványtervező-csoport legösszetettebb produktuma. Most, a megjelenés negyedszázados évfordulóján a kiadónál megpróbálták az eredeti koncepciót a CD-formátumhoz igazítani.


Az album eredeti bakelitkiadása egy fekete fóliában volt, aminek közepére egy kör alakú matrica volt ragasztva (ezen a négy őselem fölött két robotkéz parolázott). Ha ezt felhasítottuk, kihúzhattuk a kemény, fehér lemezborítót (ezen szerepelt az a kézfogós fotó, amin az egyik ember lángolt, a hátoldalon pedig a sivatagi kép a kalapos, öltönyös, arcnélküli, láthatatlan emberrel, aki egy átlátszó hanglemezt tart fehér kesztyűs kezében). Na, ebből kihúzhattuk a belső, vékony papíros borítót, amin a dalszövegek szerepeltek (plusz a kép a tóban kézen álló emberről, akinek csak a lába mered ki a vízből, a hátoldalon pedig egy szélfútta piros kendő a felhős ég alatt - tehát ha összeszámoljuk, megvan mind a négy őselem a fotókon is). Na, ebből a vékony papírtokból pedig már ki lehetett venni magát a hanghordozót, amin ismét a robotkézfogás szerepelt kissé eltérő verzióban (kicsiben ott szerepeltek a háttérben a piramisok is - utalva az előző album, az 1973-as The Dark Side Of The Moon belső borítójára). Ja, és volt még egy postai képeslap is a tavas képpel, hátán a többnyelvű felirat: "Bárcsak itt lennél!"

Na, most ez az ünnepi papírtokos díszkiadás CD-méretben próbálja reprodukálni mindezt: minden ugyanaz, csak kisebben (a külső fekete műanyagfólia viszont itt nyitható-csukhatóra van megcsinálva). Öröm a gyűjtőknek. Ami a legérdekesebb az egészben, az az, hogy ez a tipikus, hetvenes évekbeli, progresszív zenekarokat jellemző vizuális extravagancia a Wish You Were Here borítója esetében a hiány, az üresség tükre, mint ahogy a lemezanyag tematikai szervező elve is a hiány: arról szólt, mennyire hiányzik az ihlet, az életöröm, az együttesen belüli kommunikáció és a hajdani alapítótag, a zseniális Syd Barrett (akit 1968-ban rúgtak ki, mikor belehülyült a kábítószerekbe). A világsikert meghozó The Dark Side Of The Moon hangzását kissé rockosabban továbbvivő Wish You Were Here valójában egy progresszív mamutzenekar szuperprofi lemeze a saját kiüresedéséről! Ez a nem mindennapi kontraszt a Pink Floyd ideológusának és fő szerzőjének, Roger Watersnek köszönhető, aki ezek után sokkal puritánabb hangzások felé vitte a zenekart. Beszédes tény, hogy mikor a többiek 1987-ben Waters nélkül újra összeálltak Pink Floyd név alatt, rögtön a Wish You Were Here hangzásához tértek vissza, mintha a köztes periódus (pl. A Fal) nem is létezett volna. És onnantól már tényleg csak a jól megcsinált üresség maradt, mindenféle kontraszt, önreflexió, önmardosás és kételyek nélkül.

zene+szöveg: 9/10

csomagolás: 7/10
Déri Zsolt
2000.12.20
|


Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.