Kedvenc helyek

Roger Waters: In The Flesh

olvasói
(0)
(Sony)
Bizony, személyesen Roger Waters, a Pink Floyd egykori vezére, ideológusa és fő szerzője, aki csaknem egy évtizedes szünet után tér vissza. Sajnos nem új stúdiólemezzel, hanem egy dupla koncertalbummal, melyen az általa írt klasszikus Pink Floyd-számok és szólókarrierjének dalai keverednek.


Roger Waters 1985-ben oszlatta fel a Pink Floydot, de egykori társai nem törődtek ebbe bele, összeálltak nélküle, hosszú bírósági csatározás után megnyerték a névhasználat jogát, és az aranytojást tojó márkanév mögé bújva közepes lemezekkel és monumentális stadionturnékkal (meg az azokról kiadott koncertlemezekkel és -videókkal stb.) kerestek sok pénzt, míg szegény Waters nyolcvanas évekbeli remek szólóprodukcióiról nem nagyon vett tudomást a világ. Mikor 1990-ben a leomlott berlini fal tövében egy jótékonysági akció keretében tucatnyi sztárvendéggel színre vitte a hajdanán 95%-ban általa írt The Wall című Pink Floyd-opuszt, a koncert után fél órával az - élőben közvetítő - Danubius Rádióba betelefonáló hallgatók arról lelkendeztek, hogy "milyen nagyszerű volt ez a Pink Floyd-koncert!" Szóval ennyit a márkanév hatalmáról, meg az istenadta népről, meg Waters sikertelen kísérletéről, hogy saját nevét igazán ismertté tegye, és tudatosítsa a Pink Floyd nevet oly könnyen megjegyző közönséggel, hogy ő, Roger Waters írta az összes szöveget és szinte az összes zenét a hetvenes évek híres Floyd-lemezein.Ez az új koncertlemez is hasonló kísérlet lehet: Waters és kísérőzenekara kis dalcsokrokat játszik a The Dark Side Of The Moon (1973), Wish You Were Here (1975), Animals (1977), The Wall (1979) és The Final Cut (1983) című Pink Floyd-albumokról, amikhez hozzátesz egy számot The Pros and Cons Of Hitch Hiking (1984) és négyet Amused To Death (1992) című szólólemezéről, plusz egy eddig publikálatlan új dalt, a balkáni háború ihlette Each Small Candle című nagyívű protest songot. Figyelemre méltó a hetvenes évek dominanciája: a hatvanasokat például csak egy dal (az 1968-as Set The Controls For The Heart Of The Sun - a koncertlemez egyik legjobb pillanata!), a nyolcvanasokat pedig mindössze 8 perc képviseli a csaknem két és fél órás anyagon (a Radio K.A.O.S. című 1987-es Waters-albumról egy dal sem szerepel). Az eredetileg David Gilmour (a Pink Floyd gitárosa, 1975-ig fő énekese is!) által énekelt részeket vagy Waters vállalja át (a Wish You Were Here című dal estében igen feltűnő, hogy nem az ő hangja volt az eredetiben), vagy kiadja kísérőzenekara tagjainak. A dalok megszólalása viszont igen példás, hatásos, élvezetes hallgatnivaló.Más kérdés, hogy csak múltidézésnek, időhúzásnak tűnik ez az egész. Hol a nyolc éve várt új Waters-szólólemez? Milyen lesz? (Rossz előérzetem van, mivel már az Amused To Death is elég gyengére sikerült annak idején.)7/10

Roger Waters-honlap
Déri Zsolt
2000.12.27
|


Játék
Molnár Ferenc Caramel 2005-ben, a Megasztár 2. szériájának győzteseként került a zenei köztudatba. 10 év elteltével sikere töretlen, a zenei és közélet kiemelt szereplője.
Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.