Kedvenc helyek

Limp Bizkit: Chocolate Starfish And The Hot Dog Flavored Water

olvasói
(0)
(Interscope/Universal)
Az amerikai rocktörténet egyik nagy rejtélye számomra, hogyan tudtak tízmilliót eladni egy olyan szar lemezből, mint a Significant Other című 1999-es Limp Bizkit-album. Az új lemezből valószínűleg még több fog fogyni, mint elődjéből (Amerikán kívül egészen biztosan, hiszen például még a MAHASZ-lista felső régiójába is felkerült egy ideig, ami rockkiadványok esetén igen ritka nálunk!), azonban ennek az albumnak már kétségtelenül vannak érdemei - igaz, még mindig nem elég.


A groove-os alapra riffelgető, ugrálós rap-metál (az angol kritikusok szemétkedő, de találó kifejezésével: sportmetál) poposabb fertályában mozgó Limp Bizkit vezére, a piros baseballsapkát védjegyévé tevő Fred Durst jelenleg Hollywoodban él, és alelnök az Interscope lemezcégnél, de arról énekel, hogy ő még mindig csak "egy tahó fasz Jacksonville-ből", és - anélkül, hogy igazából bármit is képviselne - furamód valami lázadó vezérfiguraként tudja magát elkönyveltetni óriási méretű rajongótáborával, melynél csak az őt utálók tábora nagyobb. "Miért száll rám mindenki?", "Tudom, miért akarsz utálni" - ez a kulcstémája, és ezzel tulajdonképpen meg is tölt egy lemezt. Néha a dolog még vicces is: a Hot Dog című nyitószámban a "fuck" szó minél többszöri használatára tesz kísérletet, majd sok ellenségének egyikét, Trent Reznort gúnyolja ki úgy, hogy egy híres Nine Inch Nails-számból egy komplett refrént vesz át és fordít ki. A My Generation című kislemezdalba rengeteg popkulturális utalást zsúfol (már a cím is az, ugye), de az egész üres és szellemtelen. A Mission Impossible 2 nyári betétdalslágerének, az igen hatásosra sikerült Take A Look Aroundnak a receptjét, azt a bizonyos visszhangosított ének- és gitárhangot több további négy-öt számban is elsütteti zenekarával (például a lemez egyik legerősebb dalában, a Livin' It Upban, melyből az MTV-díjátadón Christina Aguilerával duettben adott ízelítőt). Hív egy csomó feka rappert, hogy mutassa, milyen jól szót ért velük: Getcha Groove On című echte hiphopszámban Xzibit, a két - rockos, illetve hiphopos - változatban elkészült Rollin'-ban pedig DMX, a Wu Tang Clan-tag Method Man (aki már az előző lemezen is ott volt) és haverja, Redman a vendég. Halljuk Durst színész haverját, Ben Stillert meg Mark Wahlberget is... Szóval nagy katyvasz az egész, és jóval hosszabb, mint amennyit az értékelhető ötletmennyiség elbír. A kevesebb elég lett volna, főleg, hogy a zenekar érezhetően keményen dolgozott ezzel a harmadik albummal, és néha igen jó popzene is született a kezük alatt, még a hiphopos dolgok is működnek, amiért DJ-jüket, Lethalt (ex-House Of Pain) dicséret illeti. Fred Durst nyavalygó hangját azonban nehéz megbocsátani.

6/10


www.limpbizkit.com

Déri Zsolt
2001.01.03
|


Játék
Cinke igazán jó gyerek: nem zavarja a szüleit, akik nagyon elfoglaltak, és mindent megadnak neki ...
Mától a mozikban az Ad Astra, ennek apropóján exkluzív interjunk a Pesti Estben és az est.hu-n. Link bióban, kedvcsináló sztoriban! #bradpitt #adastramovie #bradpittinterju
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.