Kedvenc helyek

Dido: No Angel

olvasói
(0)
(Arista/BMG)
A Stan című Eminem-slágerben a refrént éneklő - és a klipben is szereplő - angol énekesnő, Dido saját szólóalbuma 2000 végén mind az amerikai, mind a brit slágerlisták élbolyába felkerült, ami nem meglepő, azt azonban kevesen tudják, hogy egy 1999-es lemezről van szó (Eminem is annak Thank You című dalából vette át a Stan zenei alapjául és refrénjéül szolgáló hangmintát).


Dido Armstrong a Faithless együttes zenei vezérének, Rollónak a húga, így mindkét eddigi Faithless-albumon hallhattuk énekelni, de Rollo másik projektjébe, a Dustedbe is besegített társszerzőként (lásd: a When We Were Young album kritikáját), míg Rollo nevét Dido szólólemezén is megtaláljuk társzerző-programozó-producerként (de a Faithless több bel- és kültagja is besegített). A No Angel albumot még a kilencvenes évek közepén - a triphop fénykora idején - kezdték írni (ami meg is hallatszik melankolikus ritmusain), a Thank You című dal például már 1998-ban felkerült A nő kétszer filmzenelemezére (érdekesség, hogy az Eminem-számba átemelt énekrész az eredetiben nem is refrén volt, hanem csak a nyitó verze!). Mivel Dido Amerikában az Arista céghez szerződött, ott már 1999-ben megjelent a teljes album, ám Angliában Dido már a bátyja minicégének, a Cheeky Recordsnak a leszerződtetett előadója volt, a Cheeky pedig éppen valami eladási tranzakción ment keresztül, ezért úgy döntöttek, várnak az angliai kiadással, amíg rendeződik a helyzet. A köztes időben Dido Amerikába költözött, hogy ott népszerűsítse az albumot, és ez olyan jól sikerült, hogy már a Stan megjelenése előtt több mint félmillió elment a No Angelből, és ezzel Dido az utóbbi évek legsikeresebb angol előadója lett a tengerentúlon, és ezt csak fokozta az Eminem-kislemez sikere. A Cheeky eladási procedúrájának befejeztével a Dido-album 2000 őszén már Angliában is piacra került, és ott is megkezdhette diadalútját, akárcsak itt nálunk, a kontinentális Európában.Teljesen megérdemelten, tegyük hozzá: egy nagyon ízlésesen megcsinált, szép kis lemezről van szó. Melankolikus, kontemplatív, reményteli. Főleg szerelmes dalok női szemszögből: van köztük boldog nyújtózkodás a reggeli meleg ágyikóban, megcsalt, elhagyott lány siráma (a részleteiben már a második Faithless-albumról ismerős My Lover's Gone akár népdal is lehetne!), új kalandokra vágyó cica szabadságharca, hibáit, gyengeségeit tudó nő bocsánatkérése és javaslata a közös jövőre nézve. Jól megírt, nagyon szépen felénekelt, nagyon szerethető anyag.

8/10
Déri Zsolt
2001.01.12
|


Marissa Nadler (USA) ma az A38-on. Massachusetts érzékeny hangja elér Budapestre. @marissa_nadler @a38ship #marissanadler
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.