Kedvenc helyek

Rachid Taha: Made In Medina

olvasói
(0)
(Barclay/Universal)

Rachid Taha, az algériai születésű francia énekes-zeneszerző legújabb albumát Párizsban, Londonban, Marrakech-ben és New Orleansban vette fel, ami már önmagában is jelzi azt a multikulturális sokszínűséget, ami a lemezre jellemző.
Rachid Taha, miután elhagyta a radikális hangvételű első zenekarát, a Carte de Séjourt - melyben már a nyolcvanas években is az algériai rai és a rockzene elemeit ötvözte -, megismerkedett Steve Hillage producerrel, akit a progresszív rockban jártasabbak, a Gong zenekar környékéről ismerhetnek. Vele készítette 1996-ban az Ole Ole című első szólóalbumát, majd 1998-ban a Diwant. A főleg feldolgozásokat tartalmazó, sok elektronikus hatással és az arab zenei tradíciókkal jól egyensúlyozó, dallamos-táncos felvételsorozat nagy sikert aratott a nemzetközi színtéren, sőt Magyarországra is eljutott - nemcsak a híre, hanem a koncertturné is, mégpedig két alkalommal.

Akik ekkortájt ismerték meg Tahát, valószínűleg meglepődnek az új lemez hallatán, melynek jellemzésére újfent a "radikális" szó használata a legmegfelelőbb. Rachid Taha új dalai sokkal rockosabbak, harcosabbak, mind dallamvezetés, mind hangszerelés tekintetében, és borítón található angol, illetve francia nyelvű szövegrészletek szintén az élet keményebb problémáit feszegetik. A felvételi helyszínek és a közreműködők sokasága jelzi az útkeresés bizonytalanságait, de a továbblépés szándéka felismerhető és dicséretes.

Nehezebben adja oda magát ez a lemez - s valószínűleg ritkábban is -, mint elődje, de bizonyára vannak olyan napok, amikor éppen erre van szükség.

7/10
-pasa-
2001.02.26
|


Játék
Az ország egyik legismertebb MC-je bandájával és saját szerzeményeivel érkezik a Hajóra.
Balatoni ajánlónk bióban! Badacsonyi futás (meg még sok más helyszínen is), gyenesdiási VW bogártalálkozó, Iszkiri zenekar a siófoki Plázson, Zamárdi B-my-lake és még sok sok program! #badacsony #dulorefutunk #iszkirizenekar #karavankemping #gyenesdias ##vwbogár #bogártalálkozó #bmylake
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.