Kedvenc helyek

Nelly Furtado: Whoa, Nelly!

olvasói
(0)
(Dreamworks/Universal)

Ez a Nelly nem az a Nelly, aki fiú, afro-amerikai és Country Grammar címmel a tavalyi év legjobb debütáló hiphoplemezét készítette. Ez a Nelly lány, portugál-kanadai, bár közös pontként könyvelhetjük el, hogy van némi hiphop (sok más mellett persze) az ő lemezén is, melyet szintén a tavalyi év legjobb debütáló albumai között tartanak számon - elég, ha csak megnézzük a Rolling Stone magazin év végi listáját 2000 legjobb albumai című összeállításunkban. A napokban négy Juno-díjat (a Grammy kanadai megfelelőjét) nyert lemez most végre Európát is meghódítja.


A portugál szülőktől Kanadában született dalszerző-énekesnőt egy tinédzser-tehetségkutatón fedezte fel Gearld Eaton funkzenész, aki rábeszélte, hogy készítsen demókat, s azok rögtön nagy izgalmat keltettek zeneipari körökben, ráadásul Nelly csinos fizikuma már a lemez elkészülte előtt meghódította a divatlapokat. De ne gondoljuk, hogy dalai kevesebbet nyomnának a latban a külsőségek nélkül! A Whoa, Nelly! egy óriási tehetség bemutatkozása: a legnagyobb zenei hatásai között a TLC és Beck nevét említő 21 éves énekesnő az R&B, a soul, a hiphop, a triphop, a folk (abból is a városi, alternatív verzió), a szamba, a bossa nova, a pszichedélia, a dub, a reggae, a dzsessz elemeiből és nagyzenekari motívumokból kotyvaszt elragadó popzenét, amit társproducerei, Eaton és Brian West (a Track and Field producerduó) segítségével, tradicionális és digitális eszközpark ügyes használatával csomagol valami egyedi, modern formába (az egyik Junót épp produceri munkájáért kapta!), de igazából még a zene eklektikusságáról is elvonja figyelmünket vagány, önbizalomtól kicsattanó szövegeket tolmácsoló, szuggesztív - ám közben játékos - éneke és invenciózus vokáljai (a lemez végén portugálul is hallhatjuk dalolni). Furtado kisasszony énekstílusát néha kedvünk támad modorosnak nevezni, de kit érdekelnek az ilyen kicsiségek, ha egy Björk, Alanis Morissette, Macy Gray, Erykah Badu vagy Fiona Apple kaliberű művésznővel gazdagodtunk?! Ba-da-bap-bap-bap-dzsing-dzsing!

9/10

www.nellyfurtado.com

www.whoanelly.com/bonus
Déri Zsolt
2001.03.29
|


Játék
Brian King és David Prowse zenekarában egyszerre van jelen a Hüsker Dü punkos zajossága és Bruce Springsteen slágeressége.
Copyright © 2018 Minnetonka Lapkiadó Kft.