Kedvenc helyek

Leonard Cohen: Field Commander Cohen - Tour Of 1979

olvasói:
(0)
(Columbia/Sony)

Leonard Cohen utoljára 1992-ben jelentetett meg stúdió- (The Future), 1994-ben koncert- (In Concert), 1997-ben válogatáslemezt (More Best Of - két új számmal), meglehetősen inaktív tehát mostanában (verseket írogat, hiszen eredetileg is költőként indult úgy negyven éve). Pedig ő az egyik legfontosabb dalszerző-előadó, zseniális szövegekkel, ihletett baritonnal és gyönyörű dalokkal, mint ahogy ezt a most kiadott élő albumon is hallhatjuk, melyet a '79-es angliai turné anyagából állítottak össze.


Hogy színpadon is nagyszerű a trubadúr, azt nekünk, akik még nem láthattuk élőben, eddig két hivatalos koncertlemezén is bizonyította (a '73-as Live Songson és a '94-es In Concerten, melyek anyagával csak két-három dalban közös ez a mostani lemez), s ezúttal ismételten rácsodálkozhatunk, hogy milyen szabadon kezeli élőben a dalait, mennyi kedves hangszerszólóval, szövegváltoztatással, plusz hangszereléssel lepi meg közönségét. A lemezen elhangzik az akkoriban aktuális - 1979-es - Recent Songs összes jó és fontos dala, és élőben jobbak is, mint kissé ízetlen stúdióváltozatukban (The Window, The Guests, The Smokey Life és a mandolinos-hegedűs The Gypsy's Wife). Az eggyel korábbi, 1977-es, később azonban megtagadott, Phil Spectorral közösen felvett Death Of A Ladies' Manről (mely pedig pályafutásának egyik kulcslemeze, hiszen később ezt a hangszerelést követte), mindössze a Memories szerepel, pedig hallhatóan élvezi a Passengers névre hallgató öttagú kísérőzenekar a rockos elszabadulást. A '74-es Lover, Lover, Lovert csak másfél perc után ismeri fel a közönség, a címadó Field Commander Cohen reggae-betéttel gazdagodik, a '68-as Bird On A Wire szintetizátorfátyolba burkolódzik, a '67-es So Long, Marianne hegedűszólóval ejt ámulatba, a háttérben végig a védjegyes női vokálok.

Tudja valaki, hogy mivel lehetne újra előcsalogatni az Öreget?

8/10


www.leonardcohenfiles.com
Dömötör Endre
2001.04.05
|


Játék
A kanadai David Walsh 1997-ben bejelentette, hogy óriási mennyiségű aranyat találtak Indonézia dzsungelében. Cégének részvényei pillanatok alatt megugrottak, a döglődő Walsh pedig hirtelen milliárdos lett. A képtelen történetből az Oscar-díjas Stephen Gaghan remek, pörgős filmet a főszerepben Matthew McConaughey-vel.
Copyright © 2017 Minnetonka Lapkiadó Kft.