Kedvenc helyek

Paul McCartney: Wingspan - Hits And History

olvasói
(0)
(Parlophone/EMI)

Paul McCartney a Beatlesből való kiválása után Wings néven alakított új zenekart feleségével, a billentyűs-vokalista Lindával és Denny Laine gitárossal (ex-Small Faces), és a következő évtizedet együtt csinálták végig. Ennek a korszaknak a legnagyobb slágerei, illetve az énekes által legkedveltebb dalai sorakoznak ezen a dupla CD-n.


A Beatles 1966-ban hagyott fel a turnézással, így Paul nagy örömmel kezdte újra. Beszálltak a furgonba, vitték a gyereket is, és úgy járták az országot, egyetemi bulikon játszottak, gyakran meghirdetetlenül. A McCartney-, illetve Wings-kiadványok eleinte nem keltettek túl nagy visszhangot, de aztán '73-ra a James Bond filmbetétdalnak írt Live And Let Die és a Band On The Run album idejére Paul már teljesen magára talált dalszerzőként is, az évtized közepére pedig már a legnagyobb tömegeket vonzó sztárzenekarok közé számított a Wings, mely egészen addig a bizonyos japán turnéig működött, ahol az énekest letartóztatták egy kis fű miatt.

McCartney most ebből a korszakból válogat, sőt még egy kicsit tovább is csúszik, egészen 1984-ig, tehát négy nyolcvanas évekbeli szólóalbum is beleesik (végül is Linda és Denny azokon is játszik), igaz ebből a korszakból a két legnagyobb slágere, a Stevie Wonderrel készült Ebony & Ivory duett és a Michael Jacksonnal közös Say Say Say nem került ide. A Hits alcímű CD-n a slágerek (a botrányt keltő szövegű Hi Hi Hi, a minden idők legnagyobb példányban eladott kislemezei közé tartozó Mull Of Kintyre , a Let 'Em In, a No More Lonely Nights vagy a legutóbb a Moulin Rouge filmzenelemezen is megidézett Silly Love Song) sorakoznak, a History feliratú korong pedig további családi kedvenceket gyűjt egybe (egyetlen kiadatlan dala épp egy családi éneklés a lemezzel egyidőben elkészült, szintén Wingspan címet viselő dokumentumfilmből)..

Kedves, jól megcsinált dalok, szépen oda lehet tenni a nemrégiben újra megjelentetett John Lennon-albumok (Plastic Ono Band, Double Fantasy) és George Harrison All Things Must Pass című klasszikus szólóalbumának a bővített újrakiadása mellé.

8/10
Déri Zsolt
2001.06.06
|


Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.