Kedvenc helyek

„New Yorkban minden nap őrület” - Fun Lovin' Criminals

A New York-i Fun Lovin' Criminals trió groove-os zenéjében, a rock és a hiphop mellett, funk, soul, blues, salsa, easy listening és még ki tudja miféle stílusok keverednek vicces és vagány szövegekkel, amint erről aktuális albumuk, a Loco is tanúskodik. Az est.hu-nak a Tréfás Kedvű Bűnözők sármos vezére, az ír és Puerto Ricó-i felmenőkkel dicsekvő gitáros-énekes, Huey adott telefonos villáminterjút Londonból.


A Fun Lovin' Criminals együttest 1993-ban alakította Huey Morgan a dobos Steve Borovini és a basszusgitáros-billentyűs-trombitás Fast (polgári nevén: Brian Leiser) társaságában. Már első albumuk, a hiphop alapú Come Find Yourself (1996) hatalmas kritikai sikert aratott, és egyik dala, a Ponyvaregény és a Kutyszorítóban című Tarantino-filmekből vett szövegrészletekkel felturbózott Scooby Snacks, pedig az év egyik legmeghökkentőbb slágere lett. A 100% Colombian album (1998) zeneileg már sokkal izgalmasabb és változatosabb volt elődjénél, ám nem sokkal megjelenése után Steve kiesett a zenekarból, és helyére Maxwell "Mackie" Jayson (ex-Bad Brains) került. A B-oldalas dalokat, feldolgozásokat és egyéb ritkaságokat összegyűjtő 1999-es válogatáslemez, a Mimosa után 2001 februárjában jelent meg harmadik soralbumuk, a Loco, melyről a címadó dal kislemezen is nagy sikert aratott, a hozzá tartozó videoklipről nem is beszélve...



- A Loco minden idők legjobb csajos videója, pontosabban abban láthatók a kliptörténelem legjobb női! Honnan gyűjtöttétek össze őket? Hogyan zajlott a forgatás?

- Nem tudom, hogy észrevetted-e, de a lányok teste mellett mi az arcukat is mutattuk, amit ritkán szokás a videókban. Mi nem akartuk tárggyá tenni a nőket a videóban, de azért persze szerettünk volna néhány gyönyörű nőt bele, és vicces, humoros módon akartuk tálalni az egészet. Ausztráliában voltunk, és volt ott egy haverunk, akinek volt egy hajója. Kölcsönkértük, felvittünk rá néhány lányt és csináltunk egy videót.

- Hol találtátok a csajokat?

- Könnyű volt, haver. Csajok a vízpartról.

- Hogy néz ki számodra az ideális nő?

- Az ideális nőnek nincs igazán meghatározott kinézete, inkább a személyiségéről van szó, arról, hogy milyen mint ember.

- Milyen a személyisége az ideális nőnek?

- Olyan, mint amilyen a mostani barátnőmnek. Doktornő, New Yorkban lakik, gyönyörű, okos, nem könnyű vele - imádom.

- Az új albumon merrefelé mozdult a Fun Lovin' Criminals?

- Én nem tudom. Azt hiszem, ezt a te dolgod kitalálni. Mi csak megcsináltuk, kritizálni neked kell.


- Elég hasonló hangulata van, mint a 100% Colombian albumnak.

- Mert ugyanaz a zenekar csinálta, ugyanazok az emberek.

- Azért nem pont ugyanazok: Steve-et, az eredeti dobosotokat (a borítókép bal szélén - a szerk.) lecseréltétek. Mi történt pontosan?

- Egyszerűen csak kilépett. Úgy döntött, hogy nem akar többé velünk lenni. Nem igazán adott nekünk magyarázatot. De ez amúgy is családi ügy, és az ilyesmit mi nem teregetjük ki, nem tesszük ki az utcára.

- Nagyon jó zenészek vagytok, de a dalaitok kábé egyharmadában még mindig használtok hangmintákat mások számaiból. Miért érzitek szükségét?

- Ez arra utal, hogy hogyan gondolkodunk zenekarként. Mi már úgy kezdtük a zenekart, hogy sokat samplingeltünk, sok dobloopot használtunk, és azokra tettünk élő hangszereket. Ezt a szokásunkat tartottuk meg a mai napig. Ez a kapcsolat a múltunkkal.

- Azt is észrevettem, hogy egyre jobbak vagytok a lassú dalokban, az easy hangulatokban.

- Kösz, ezt jó hallani. Tudod, ez már kezdettől bennünk volt. Amikor kezdtük, már akkor is csináltunk olyan számokat, mint az I'll Be Seeing You vagy a We Have All The Time In The World. Mindig is csináltunk ilyeneket, csak mostanra már jobbak lettünk bennük.


- A She's My Friend hangzása nagyon hasonlít a Pink Floyd-féle Wish You Were Here-re. Ez szándékos?

- Pontosan. Különféle hangzásokat használunk, amiket már ők használtak. Ugyanazt a billentyűs hangszert például, de a gitár is nagyon hasonló. Ez cool, haver, jól hallod: Fast nagyon szereti a Pink Floydot, és akart egy dalt, ami afféle tiszteletadás előttük. És úgy gondoltuk, ez a dal jó lesz hozzá.

- Hogy születik egy átlagos Fun Lovin' Criminals-szám?

- Nincs átlagos Fun Lovin' Criminals-szám! Mindegyik más, és másként születik. Mindegyik úgy születik, ahogy tud, semmi sem történik kétszer. Jó lenne, ha előre tudnánk jelezni, hogyan lesznek dolgok, de nem tudjuk.


- Az új lemez dalaihoz honnan jött az inspiráció?

- Onnan, ahonnan a korábbiakhoz. New York Cityben kismillió történet van, könnyű őket megtalálni, csak körbe kell nézned, nyitva kell tartanod a szemed, készen állnod az ihletre.

- A Bump című számban arról énekelsz, hogy életed legklasszabb csajával egy melegek számára rendezett bulin találkoztál. Ez önéletrajzi ihletésű?

- Igen, egy night clubban dolgoztam bus-boyként (kisegítő pincér - a szerk.), és vasárnaponta mindig gay night volt, és egyik alkalommal az a gyönyörű lány ott lógott a melegbarátaival, én meg odamentem hozzá dumálni.

- Mit csinál egy bus-boy?

- Például jeget visz a bárba.

- Melyik a kedvenc dalod az új lemezről és miért?

- A legmesszebbre, azt hiszem, talán a Little Songgal mentünk: countryt játszani eleinte nem volt könnyű nekünk, de azt hiszem, egész jó munkát végeztünk. A Half a Block is remek dal. de még az olyanokat is szeretem, mint a Dickholder vagy a Where The Bums Go, mert jó rock'n'roll dzsem van bennük.


- A Dickholder című számotok ki ellen szól?

- Általánosságban azok ellen, akik pózolnak, akik megjátsszák magukat. Akik azt hiszik magukról, hogy kemény csávók.

- Köztudott rólad, hogy Eric B & Rakim (a nyolcvanas évek második felének hiphop hősei - a szerk.) nagy rajongója vagy. Az új lemezen fel is dolgoztátok tőlük a Microphone Fiend című számot. Ugyanazt a számot néhány hónappal korábban a Rage Against The Machine is feltette a Renegades című feldolgozáslemezére.

- Nem hallottam az ő verziójukat. Jó?

- Igen, de nagyon más, mint a tietek.

- Igen, mert nagyon más zenekarok vagyunk

- Nem szomorít el, hogy Angliában és Európában népszerűbbek vagytok, mint a saját hazátokban?

- Nem. Azt gondolom, a pénz mindenhol zöld, a szeretet meg mindenhol szeretet.

- Csináltatok már új dalokat azóta, hogy elkészültetek az albummal?

- Visszamentünk a stúdióba remixeket csinálni. Mi csináljuk a saját remixeinket. Készült egy nagyon jó a Run Daddy Runhoz, azt meg is jelentetjük majd, meg van egy remix a Bumphoz, ami rajta lesz a következő maxinkon.

- Mi a következő lépés a Fun Lovin' Criminals számára?

- Nemsokára elkészül az új videónk a Bumphoz, nagyon vicces lesz. Most fejeztük be a forgatást itt Londonban.

- Miféle klip lesz?

- Anélkül, hogy túl sokat elárulnék: a dal sztorija lesz megfilmesítve. A bus-boy találkozik a szép lánnyal a melegpartin. Én vagyok a bus-boy.


- Néhány éve volt egy filmtervetek. Azzal mi lett?

- Megcsináltuk. Összeállítottunk egy DVD-t Love Ya Back címmel, és azon ott van a filmünk, ami igazából egy rövidfilm. Maui Homicide 2000 a címe. Egy gyönyörű történet, ami Maui szigetén játszódik Hawaiiban. Két rendőrtisztről szól, akik a belső démonjaikkal harcolnak. Mi játszunk benne, mi írtuk a zenéjét, mi rendeztük. 5.1-es surround hangja van, ha otthon megvan hozzá a megfelelő hangrendszered, abban hallgathatod. Plusz a DVD-n rajta van, a Loco kivételével, az összes videoklipünk, színpad mögötti felvételek, meg a filmünk werkfilmje.

- Mi a kedvenc filmed mostanában?

- A Taxisofőr. Hallottam, hogy az Apokalipszis mostból bemutattak egy felújított, bővített verziót - azt nagyon szeretném megnézni.

- Ezek mind hetvenes évekbeli filmek. Az új filmek közül mik tetszenek?

- Nem sok jó filmet mutattak be mostanában. Az utolsó jó, amit láttam, talán az Ó, testvér, merre visz utad? volt.

- Kedvenc színészed?

- Talán Bobby De Niro.

- Színésznő?

- Nincs igazán kedvencem. Annyi csodálatos színésznő van a világban!

- Melyek a kedvenc lemezeid most?

- Nagyon bírok egy kubai zenekart, nem tudom, hogy megjelent-e már az albumuk, Yerba Buena a nevük. Szeretem a Feeder lemezét is, nagyon jó rock'n'roll, meg a Queens Of The Stone Age-albumot is. Meg a régi dolgokat, tudod. Sok reggae-t hallgatok, sok régi soult.

- Hallottad az Astounded című új Bran Van 3000-slágert, amiben egy régi felvételről a néhai Curtis Mayfield énekel?

- Nem. De imádom Curtis Mayfieldet, és azt hiszem, a világ nem hallhatja őt elégszer, isten nyugosztalja a lelkét! Fantasztikus fickó volt.


- New York melyik részén laksz?

- Manhattanben.

- Hogy néz ki egy átlagos napod, mikor nem vagy stúdióban vagy turnén?

- Sokat maradok otthon, sokat telefonálgatok, foglalkozom az üzlettel, telefonon intézem az ügyeket. Próbálok sokat üldögélni a kertemben, játszani a kutyámmal.

- Éjszakai élet?

- Sokat vagyok otthon, de néha ki is moccanok mindenféle szép helyekre.

- Mi volt a legőrültebb sztori, ami valaha megesett veled New Yorkban?

- New Yorkban minden nap egy őrület. Egymillió pillanat közül nehéz választani.

- Mi a legnagyobb bűn, amit valaha elkövettél?

- Ahhoz neked semmi közöd.

- Ha már fun lovin' criminal vagy, gondoltam, elpottyantasz valamit ebben a témában...

- Hát rosszul gondoltad, haver, rosszul gondoltad.

- Mi volt a legvadabb rock'n'roll pillanat az életedben?

- Mikor megcsinálták a viaszfigurámat Madame Tussaud panoptikumába. Az egy fél éve volt.


- A zenekar mellett van egy szemétszállító vállalkozásotok is. Azzal mi újság?

- Azzal minden rendben, kösz, hogy kérdezed.

- Terjeszkedtek a céggel?

- Nem, kicsiben tartjuk a dolgot. Még mindig csak két kukáskocsink van.
Déri Zsolt
2001.06.13
|


Játék
Kitűnő budapesti indie-rock zenekar, amely Európát is készül meghódítani.
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.