Kedvenc helyek

Bob Marley: One Love - The Very Best Of...

olvasói
(0)
(Island/Universal)

Az elmúlt másfél évben a reggae óriása, az 1981-ben elhunyt Bob Marley új generációt hódított meg magának: Sun Is Shining és Rainbow Country című dalainak Funkstar De Luxe-féle house-remixe (lásd: Keep On Movin') a slágerlistákra került, mai hiphop és R&B előadók énekeltek vele posztumusz "duetteket" a Chant Down Babylon című albumon, egy 4 CD-s díszdobozka formájában pedig újra megjelent két évtizedes karrierjének eddigi legátfogóbb válogatása, a Songs Of Freedom. Most, halálának 10. évfordulóján elkezdték újra kiadni a teljes Bob Marley & The Wailers-életművet, és mellé egy új besztoflemezt is összeválogattak.


A borítóra ragasztott matrica nem is a No Woman No Cry, az I Shot The Sheriff, a Buffalo Soldier, a Could You Be Loved vagy a Get Up, Stand Up jelenlétére hívja fel a vásárlók figyelmét, hanem olyan dalokra, mint az Iron Lion Zion (ez egy 1992-ben előásott és kiegészített posztumusz sláger), a Turn Your Lights Down Low (ez Lauryn Hill feldolgozásában lett siker 1999-ben) vagy a remixe kapcsán már említett Sun Is Shining. Ezek olyan számok, amelyek az előző Marley-slágerválogatáson, az 1984-ben összeállított, óriási sikerű Legend albumon még nem szerepeltek (azon 14 szám volt, a One Love-on 20). Szintén új hozzátétel a Roots, Rock, Reggae (ez is szerepelt a Chant Down Babylon albumon - az Aerosmith átiratában!) és a So Much Trouble In The World (ez vélhetőleg azért, hogy az 1979-es Survival albumról is legyen valami, ha már az összes többiről van). Viszont a Sun Is Shining nem abban a hatvanas évekbeli Wailers-változatban szerepel, amiből Funkstar De Luxe a hangmintát vette, hanem az 1978-as Bob Marley & The Wailers-verzióban, mely a Kaya albumon hallható. Ettől azonban nem kevésbé zseniális.

Az albumot egy eddig kiadatlan dal zárja, a bájos I Know A Place, melyet Lee Perry dubzseni produceri segédletével vettek fel még 1977-ben, és melyet most egy ízlésesen visszafogott remix formájában hallhatunk.

10/10


www.bobmarley.com
Déri Zsolt
2001.06.27
|


Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.