Kedvenc helyek

The Strokes: Is This It

olvasói
10/10 (6)
(RCA/BMG)

A brit szaksajtó által a rock megváltójaként ünnepelt öttagú New York-i együttes, a Strokes úgy néz ki és úgy hangzik, mintha mondjuk a hetvenes évek közepéről teleportálták volna ide: az akkoriban New Yorkban - konkrétan a CBGB klubban - zajló art-punk forradalom (Televison, Talking Heads, Richard Hell & the Voidoids, Blondie, Ramones, Patti Smith Group, Mink DeVille stb.) hangzását és vizualitását idézi meg, természetesen erős Velvet Underground-beütéssel.


A Strokes tagjai húszas éveik hajnalán járnak, történetük 1996-ig nyúlik vissza, de igazán komolyan csak 1998 vége óta működnek, első nyilvános koncertjüket 1999 őszén adták. A dalszerző-énekes Julian Casablancas vezette ötös fogat hamar felkeltette a zenei és divatlapok figyelmét, köszönhetően tipikusan New York-i retrós kinézetüknek és tipikusan New York-i retrós zenéjüknek, mely leginkább úgy hangzik, mintha a Lou Reed vezette Velvet Underground 1966-os hangzását kevernék a Television 1977-es megszólalásával (a The Modern Age verzéje például színtiszta Velvet Underground, a Barely Legal gitárépítkezése színtiszta Television). Annyira korhű, hogy pontosan ugyanazokat a torzításokat (gitáron, éneken egyaránt) és ugyanazokat a ritmikai megoldásokat halljuk - ez a bemutatkozó album pontosan ugyanígy elkészülhetett volna negyedszázaddal ezelőtt! Ez persze még nem lenne elég egy erős lemezhez, Julian dalai azonban elég karakteresek, hangulatosak és élvezetesek. A dolog forradalminak és megváltónak persze nem nevezhető, és lehetséges tömeghatása is kétséges, de tökéletesen érthető, hogy mitől izgult be az angol zenei sajtó: ez a lemez - ahogy például a tavalyi Mansun-album is - rockújságíróknak való.

8/10


www.thestrokes.com
Déri Zsolt
2001.08.23
|


Játék
Cinke igazán jó gyerek: nem zavarja a szüleit, akik nagyon elfoglaltak, és mindent megadnak neki ...
Mától a mozikban az Ad Astra, ennek apropóján exkluzív interjunk a Pesti Estben és az est.hu-n. Link bióban, kedvcsináló sztoriban! #bradpitt #adastramovie #bradpittinterju
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.