Kedvenc helyek

Björk: Hidden Place

olvasói
(0)
(One Little Indian/Universal)

Izland csalogánya, Björk a Vespertine albumról a nyitódalt, a Hidden Place-t másolta elsőként kislemezre. A két verzióban kapható maxin összesen négy olyan kiváló bónuszdal hallható, mely az albumon nem szerepel.


A bugyogó programozott alapokból, a nanázó-huhogó énekkórusból és nagy vonósokból építkező Hidden Place - a hárfa kivételével - tulajdonképpen felvonultatja az új album hangzásának minden fontosabb összetevőjét. A vonósokat - akárcsak a Táncos a sötétben filmzenelemezén - Vincent Mendoza hangszerelte és vezénylete, a programozásnál a régi munkatársak (például Guy Sigsworth) mellett olyan új nevek tűnnek fel, mint Matthew Herbert (lásd: Bodily Functions). Az albumon csaknem hatperces Hidden Place itt a maxin négyperces verzióban hallható, és úgy van vége, mintha elvágták volna.

Hogy a hárfát illetően se legyen hiányérzetünk, azt már rögtön az első bónuszdalban fő hangszerként halljuk, Zeena Parkins hárfaművésznő a Generous Palmstroke-ban társzerzőként is fel van tüntetve. A maxi CD1 verziójának második bónuszdala, a borzongató Verandi ismét teljes hangszerelésű darab, vonósokkal és hárfával.

A CD2-n a Hidden Place ötperces a capella verzióban hallható, de az éneket kísérő kórus annyira dús, hogy a szám így is teljes élményt nyújt. Az erre a maxira került két rövidke bónuszdal (akárcsak az albumon a Sun In My Mouth) egy-egy E.E. Cummings-versre épül, melyet Björk és Sigsworth zenésítettek meg: a Mother Heroic zenedobozt idéző csilingelésre épül, a Foot Soldier kemény kopogó alapokra és hárfahangokra, melyeket számítógéppel vagdostak össze. A hárfán ezúttal Björk játszik.

9/10


www.bjork.com

www.bjorkdirect.com
Déri Zsolt
2001.08.22
|


Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.