Kedvenc helyek

Peggy Lee: Sings The Standards

olvasói
(0)
(EMI)

Alig telt egy fél év, mióta legutóbb Peggy Lee-lemezt mutattunk be, ám ilyen nagyszerű énekhang birtokosával érdemes sűrűn keresztezni az időbeosztásunkat. Akárcsak a The Very Best Of idején, most is egy Shirley Bassey-lemezzel párban magasztaljuk (ezúttal a Shirley Bassey Sings The Standards cíművel), ám most még kézzelfoghatóbb az ok: az EMI Standards sorozatából származik mindkét album.


Norma Delores Egstrom 1920. május 20-án az észak-dakotai Jamestownban született, és Peggy Lee néven 1941-ben kezdte meg tiszteletet parancsoló karrierjét - az ötvenes-hatvanas években már az egyik legjelentősebb énekesnőként tartották számon. Bár minden feltétel adott volt, mégsem vált pusztán dzsesszénekesnővé, szerteágazó tehetségét kipróbálta a blues, a cha-cha-cha és a popzene műfajában is, úgy, hogy a kor legjelentősebb hangszerelőivel, Benny Goodmannel, Duke Ellingtonnal vagy Quincy Jonesszal dolgozott együtt, és a kor legnagyszerűbb énekeseivel, Mel Tormemal, Frank Sinatrával vagy Bing Crosbyval énekelt duettet. Színésznőként is Oscar-jelölésig vitte, de legnagyobb sikerét a Fever című elkoptathatatlan dalnak köszönheti.

A Fever erről a válogatásról hiányzik, hiszen itt a Capitolnál eltöltött második - 1957 és 1972 közötti - periódusából (az első 1945-től 51-ig tartott, ezt követte néhány év a Decca kiadónál) hallhatunk 22 örökzöld sztenderdet, amelyek nagy részét nem ő énekelte eredetileg. Ám ez mit sem von le az értékéből, hiszen ez a Shirley Basseyéhez képest kevésbé virgonc és szexi énekhang olyan megnyugtatóan anyáskodó, hogy képes bármilyen anyagot a saját képére szelídíteni. A Bassey sztenderdjei között is szereplő As Time Goes By és Strangers In The Night itt enyhe melankóliával gazdagodik, a Beatles-féle Something és a Simon & Garfunkel-féle Bridge Over Troubled Water pedig nőiességével kerül új megvilágításba.

9/10

www.peggylee.com

Dömötör Endre
2001.08.23
|


Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.