Kedvenc helyek

David Bowie: All Saints

olvasói
(0)
(EMI)

Ne reménykedjünk, hogy David Bowie a nemrég kimúlt angol lányegyüttes dalaiból készített feldolgozásalbumot: az All Saints című kiadvány azokból az instrumentális felvételekből válogat, amelyeket az énekes az elmúlt negyedszázadban potyogtatott el lemezein. Collected Instrumentals 1977-1999, ahogy azt a hangzatos alcím mondja.


A válogatást a popkaméleon eredetileg 1993 karácsonyára készítette barátai számára, mindössze ötven példányban. Most mi is Bowie barátainak érezhetjük magunkat, igaz apróbb fenntartásokkal: az eredetileg dupla-CD-s gyűjteményt egy kicsit megrostálták, hogy elférjen egy szimpla CD-n. Meg más lett a borító is, továbbá rákerült egy frissebb szám is, az 1999-es 'hours...' albumról való Brilliant Adventure. A híresztelések három kiadatlan számról is szóltak (a Low idejéből való All Saintsről, a "Heroes" korabeli Abdulmajidról és a Scary Monsters sessionből származó Crystal Japanről), ám ezek bónuszdalokként már szerepeltek az említett Bowie-sorlemezek 1991-es bővített újrakiadásán - igaz, abból a sorozatból elvileg már csak second hand boltokban lehet találni, szóval egyezzünk ki a "ritkaság" kifejezésben.

Szóval akkor mit kapunk? Öt számot a Low albumról (plusz ugye a már említett All Saints című bónuszt), négyet a szintén 1977-es "Heroes"-ról (plusz ugye a már említett Abdulmajidot). Aztán két számot az 1993-as Buddha Of Suburbia filmzenéről (The Mysteries, Ian Fish U.K. Heir), egyet a tavalyelőtti 'hours...' sorlemezről (a már említett Brilliant Adventure-t), a már szintén említett 1980-as Crystal Japan ritkaságot, továbbá a Low album egyik számának... Philip Glass-féle szimfonikus átiratát!

Vagyis a bő húsz évet szemléltetni kívánó 16 számból 9 tulajdonképpen két lemezről való, vagy ha úgy vesszük, 12 ugyanabból az 1977-es termésből származik! Kis erőfeszítéssel bármelyik mezei Bowie-rajongó is tudna egy majdnem ugyanilyen béna válogatást másolni magának otthon vagy a munkahelyén...

S hogy maguk az itt hallható felvételek jók-e? Nos igen, az elsősorban dalszerzőként zseniális David Bowie-nak amúgy az instrumentális számai is igen nívósak: sok finomság, sok szellemesség és kevéske blöff elegáns elegye jellemzi őket.

David Bowie: 10/10

az instrumentális számai: 8/10

konkrétan ez a válogatás: 3/10


www.davidbowie.com
Déri Zsolt
2001.08.23
|


Játék
Tíz éve született a zenekar a Magyar Színház büféjében és szilveszterkor léptek fel együtt először „jelmeztelenül”.
Van ma Margó Irodalmi Fesztivál, latin-amerikai dokufeszt, terézvárosi búcsú, kürtőskalács fesztivál, ezernyi program, de van egy, ami mindenkinek szól: az önkormányzati választások! Fotó: @fortepan #szavazas #szavazz #onkormanyzativalasztasok #programajanlo #nemaradjle
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.