Kedvenc helyek

Elbow: Asleep In The Back

olvasói
(0)
(V2/BMG)

Az angol sajtó már tavaly a legjobb új zenekarok között emlegette a manchesteri Elbow-t, amely viszont csak nemrégiben jelentkezett bemutatkozó lemezével, a grandiózus hangszerelésű Asleep In The Backkel, mely ha nem is emeli a legjobb gitárzenekarok magasságába, azért figyelemfelkeltő alkotás.


Az öttagú, imidzsmentes zenekar (a tagok csak a keresztneveiket használják, szinte semmi fotó, kevés interjú, odakent borítódizájn - igaz ez is egyfajta imidzs) legalább kétszer annyi hangszerest kitesz: többen gitároznak, szinte mindannyian billentyűznek, perkáznak, vokáloznak, a frontember Guy még harmonikázik is, de a közreműködők között találunk csellóst, szaxofonost és fúvószenekart is. Ilyen hangszerpark mellett nem volt nehéz feltűnni a független Uglyman minicég gondozásában megjelent, pszichedelikus tónusú Newborn kislemezzel, a folytatás pedig már a kiemelkedően igényes V2 kiadónál jelent meg. Az elsőre nehezen befogadható, tömény, zaklatott, összetett zenét tartalmazó Asleep In The Back című albumon 10 dalban, 5-6 perces számokon keresztül egyfajta posztrockot hallunk, de még abból a fajtából, amelyik igyekszik megtartani a dalformát. Szinte az összes dal lassú vagy középtempóban lüktet a többrétegű ütőskíséret alatt, egymásra pakolt billentyűfutamok keresztezik a néha durván, néha kimódoltan pengetett gitárokat (a Badalamenti-lemezeket idéző akkordmenetek egy idő után bizony fárasztóak). A bemutatkozó Newborn mellett kiemelkedik az Any Day Now című idei kislemezdal, a kedves dallamú és szövegű Don't Mix Your Drinks, a talán legslágeresebb, pohártöréssel végződő Powder Blue és az albumzáró-elringató Scattered Black And Whites, bár ez inkább olyan 60 perc, amit egyben érdemes lefülelni. Ha sikerül ráhangolódni, gyorsan be tud szippantani.

8/10


www.elbow.co.uk
Dömötör Endre
2001.09.25
|


Játék
A törvény embere, Luke Hobbs és a kitaszított Deckard Shaw szövetségre lépnek, amikor egy kibernetikailag felturbózott ellenség fenyegeti az emberiség jövőjét.
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.