Kedvenc helyek

Eminem: The Marshall Mathers LP

olvasói
(0)
(Aftermath/Interscope/Universal)

A 2000 legjobb albumai listák favoritját, Eminem tizenvalahány millió eladott példánynál tartó The Marshall Mathers LP-jét most dupla CD-s verzióban is megjelentették (ahogy ezt The Slim Shady LP című elődjével is megtették egy évvel korábban). A csatolt bónuszkorong érdekessége a brutális The Way I Am rockremixe Marilyn Mansonnal.


Eminem, azaz M&M, azaz Marshall Mathers. A detroiti fehér rapper, az első számú közellenség az amerikai "morális többség" szemében. Minderre folyamatosan ő is rátesz egy lapáttal. Nem érdemes máshogy közelíteni hozzá, mint humorral - ő is ezt teszi.

14 évesen kezdett reppelni, Dr. Dre, a legenda fedezte fel, első EP-je 1997-ben jelent meg. A My Name Is...című slágerrel robbantott, egy megalomániás tervet megvalósítva, Slim Shady bőrébe bújva végiggarázdálkodott egy nagylemezt (The Slim Shady LP - 1999), hogy mostani második albumán visszatáncoljon, véres humorral. Itt arról énekel(!), hogy ő egy nagy senki volt mielőtt befutott volna, aztán, amint valaki lett, mindenki őt hajtja, pedig ő még mindig egy átlagos srác: "csak" Marshall Mathers. A jórészt Dre által összeállított zene a legslágeresebb, ami fehér raplemezről valaha megszólalt, Eminem pedig bravúros technikájú dumaláda, innentől nézzük a túlzásait. A Kill You-ban iróniával kezeli a nyomorúságos gyermekkort (szidja az anyját, aki folyton beperli), a Dido-dalból hangmintázó Stanben az abnormális sztárkultusz kerül pellengérre, a Steve Berman című szöveges összekötőben a lemezcég hozzáállása a téma, a The Way I Am ismét a sztárlét miatt meghasadt személyiség útvesztője, a sztárvendégektől (Xzibit, Dre, Snoop, Nate Dogg) hemzsegő Bitch Please II az öndicséret, a horrorisztikus Kim (Eminem feleségének a neve!) a párkapcsolat dala - ez utóbbi egyébként gyilkossággal végződik. A D12 (Em' házi együttese) támogatásával létrejött Under The Influence többek közt a Vicodin áldásos hatásait ecseteli, a politikai korrektség eddig meg nem sértett fejezeteit is áthágó Criminal pedig már csak a hab a tortán. Aki nem veszi észre, hogy Eminem milyen síkokért száll harcba, az csak a mindenkinek jól álló tahóságot sajátíthatja el a lemezről - tessék beszerezni a szövegeket!

(Az új borító mögé bújtatott dupla CD-s újrakiadás bónuszkorongján a három sláger - The Real Slim Shady, The Way I Am, Stan - instrumentális változata és cenzúrázatlan videoklipje, illetve a The Way I Am maxi bónuszdalaként már megismert The Kids című South Park-parafrázis mellett igazából csak egyetlen igazi érdekességet találunk: a The Way I Am Marilyn Mansonnal közös - eléggé kiszámítható - új rockverzióját a Nine Inch Nails-tag Danny Lohner hangmérnöki kezelésében. Mellékeltek hozzá továbbá egy kis posztert is, egyik oldalán a két rosszcsont nem túl előnyös beállításban, a másikon Eminem a koncertjein használt motoros fűrésszel. Ez a lemeziparban gyakori kis kereskedelmi trükk azonban az eredeti album értékeiből semmit nem von le, sőt még jobban mutatja, hogy a szegény kis Em' milyen világban harcol.)


10/10
Dömötör Endre
2001.10.03
|


Játék
Tíz éve született a zenekar a Magyar Színház büféjében és szilveszterkor léptek fel együtt először „jelmeztelenül”.
A héten még látogatható a szürrealista kiállítás az MNG-ben. A szürrealista mozgalom Margitte-tól Dalíig. Válság és újjászületés 1929-ben. #salvadordali #renemagritte #szurrealista #szurreal #kiallitasajanlo #kulturalisajanlo
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.