Kedvenc helyek

Music For The Movies Of Clint Eastwood

est.hu:
7/10
|
olvasói
10/10 (1)
(Warner)

Clint Eastwood, a veterán amerikai filmszínész, akiről a Gorillaz együttes nemrégiben egy slágert nevezett el, maga is nagy zenerajongó, sőt már egy jó ideje maga komponál aláfestő zenét filmjeihez. Most egy válogatáslemezen gyűjtötték össze filmes karrierjének legemlékezetesebb zenei témáit, továbbá hallhatjuk a tiszteletére komponált szvitet is Joshua Redman szaxofonszólóival.
Eastwood már 1963-ban megjelentetett egy countrylemezt, de szíve igazából a dzsesszért dobogott mindig is, és mikor a hetvenes évek elején elkezdett rendezni, különösen nagy figyelmet fordított a zenék összeválogatására is. Már első rendezése, a Play Misty For Me címét is egy dal nyomán választotta, és a film egy hosszú jelenetét forgatta egy dzsesszfesztiválon, de később még Charlie Parkerről is rendezett egy kemény életrajzi filmet Bird címmel. Ez utóbbiból itt nem szerepel semmi, de még annál is nagyobb hiba a Honkytonk Man című film hanyagolása, melyben Eastwood egy harmincas évekbeli gitáros-énekest játszott. Itt van viszont némi zenei szemelvény korai westernjeiből (az ismertséget meghozó Rawhide tévésorozat főcímdala és A jó, a rossz és a csúf Morricone-féle fő motívuma), illetve a zseniális Lalo Schifrin Dirty Harry-témája, továbbá a kései filmek Eastwood által jegyzett aláfestő zenéi. Az utolsó negyvenvalahány percben a Clint Eastwood, An American Filmmaker Suite-et halljuk, amit a Modern Művészetek Múzeuma rendelt egy dokumentumfilmhez Clint régi jó barátjától és zenei segítőtársától, a dzsessz-szaxofonos múltú Lennie Niehaustól, aki egyaránt kacsintott a dagályos-katonás westernzenékre és hősünk dzsesszmániájára, a szólókhoz pedig Joshua Redmant kérte fel (aki korábban szintén dolgozott Eastwood-filmek zenéjén).
Déri Zsolt
2001.10.17
|


Játék
A western műfajt már sokszor temették, de időről időre mindig akad egy alkotó, aki megmutatja, hogy van még kraft a pisztolyforgató cowboyokban.
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.